Un tanar din Satu Mare detine cea mai mare ferma de gaini Orpington din Romania si are in palmares peste 75 de titluri si cupe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La doar 35 de ani, un tanar din comuna satmareana Odereu a devenit cel mai renumit crescator de pasari Orpington din Romania, acesta reusind sa obtina in competitiile nationale si judetene peste 60 de titluri si 15 cupe. Chiar daca la inceput nici nu se gandea la competitii, ba chiar nici nu stia ca si gainile pot merge la expozitii, Iosif Barazsu detine in prezent una dintre cele mai mari ferme de pasari din rasa Orpington.

“La inceput, nici nu imi placeau atat de mult gainile, ci mai degraba porumbeii. Dupa ce m-am casatorit, sotia ma rugase sa aduc niste gaini in curtea noastra, sa avem pentru oua, sa nu stam mereu sa cumparam. Initial nu am vrut, dar dupa circa 2 ani am fost la un targ, cu gandul sa cumparam porumbei. Acolo am vazut pentru prima data gainile din rasa Orpington. M-am indragostit de ele pur si simplu. Am luat cateva exemplare, insa un an le-am folosit ca pe niste gaini normale. Un an nici nu am stiut ca si gainile merg la expozitii. Astfel, dupa ce am descoperit tot mai multe lucruri despre aceasta rasa am luat decizia sa cumpar cateva exemplare din Anglia, sa le incrucisez si sa obtin pasari din ce in ce mai bune”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Iosif Barazsu.

Astfel, in decursul a doi ani, crescatorul satmarean, de meserie constructor, a reusit sa construiasca in curtea casei sale una dintre cele mai mari ferme de pasari Orpington. In prezent, Iosif Barazsu are 80 de gaini din aceasta rasa. Fiecare familie de gaini dispune in cadrul fermei de propria boxa acoperita si de propriul sistem de hranire.

“In prezent am 8 culori de Orpington (galben, lavanda, galben negru, orpington albastru, ciocolatin, negru, portelan), desi in trecut am avut chiar 12. In ceea ce priveste adapostul, acesta este separat pentru fiecare culoare in parte. Boxele unde cresc ele au undeva la 1,50 m si 4 m, fiind, bineinteles, acoperite. Trebuie sa ai grija sa nu fie curent, deoarece este o rasa mai sensibila”, explica tanarul satmarean.

In ceea ce priveste hrana, Iosif Barazsu le da gainilor sale din rasa Orpington numai furaje pana la varsta de 3 luni. Apoi, in alimentatia acestora incep sa intre, usor-usor, si cerealele precum porumbul, ovazul, graul sau floarea-soarelui. “De la o zi la 3 luni le dau numai furaje. Apoi, de la 3 luni le introduc porumb. De la 4 luni si graul, apoi la 6-7 luni le dau in proportie de 80-90% doar cereale. Porumbul are jumatate din pondere, deoarece contine cea mai multa proteina, 10% grau, apoi alte cereale”, mai spune Iosif Barazsu.

cupe - Iosif Barazsu

Asa cum era firesc, munca si pasiunea crescatorului satmarean au fost recompensate cu numeroase titluri si cupe, obtinute la competitiile judetene si nationale. “In cei cinci ani de cand am aceasta rasa am reusit sa adun 60 de titluri. La expozitiile nationale particip de 3 ani si am reusit sa obtin 15 cupe. Cea mai recenta competitie la care am participat a fost cea nationala, de la Lugoj. S-au dat 7 titluri de campion, iar 4 le-am obtinut eu”, afirma Iosif Barazsu.

Mai mult decat atat, hobby-ul crescatorului de pasari din Satu Mare s-a transformat si intr-o mica afacere. Din cei 150 de pui pe care ii are in fiecare an, aproape jumatate iau calea exportului in tari precum Turcia, Ucraina sau Grecia. Cu toate acestea, doritorii pot achizitiona de la Iosif Barazsu si pasari tinere, acestea fiind vandute cu preturi cuprinse intre 100 de lei si 700 de lei.

Pentru anul viitor, Iosif Barazsu isi doreste sa participe in continuare la competitiile nationale si judetene de la noi, insa spera totodata sa faca un nou pas important inainte si sa fie prezent in cadrul competitei europene, care va avea loc de aceasta data in Danemarca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE