UE: fondurile europene, conditionate de situatia statului de drept si de nivelul coruptiei. Este Romania vizata?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe viitor, acordarea de fonduri europene este conditionata de respectarea statului de drept si a normelor privind combaterea coruptiei, iar agentia Reuters explica faptul ca avertismentul este adresat mai multor state membre, printre care si Romania.

In prezent, atat liderii statelor cat si cei ai institutiilor UE fac eforturi pentru aprobarea bugetului comunitar multianual, aferent 2021-2027, dar si a fondului de relansare post-pandemie, fondurile totale ale acestor planuri financiare apropiindu-se de 2.000 de miliarde de euro.

Singurele piedici care amana lansarea acestor masuri sunt disensiunile la nivelul statelor membre, legate de conditiile in care vor fi alocate fondurile si respectarea principiilor democratice de catre beneficiari.

„Statul de drept trebuie sa fie o conditie pentru distribuirea fondurilor UE”, afirma Věra Jourová, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar UE pentru Valori si Transparenta.

Printre conditii, oficialul UE a mentionat, potrivit agentiei de presa Reuters, exigente precum un “sistem judiciar functional” si mecanisme puternice de combatere a coruptiei. “Nu as vrea sa vad blocarea alocarii fondurilor, dar trebuie sa avem in sistemul nostru juridic unele garantii ca, in cazul in care lucrurile intr-adevar nu merg bine intr-un stat membru, atunci banii contribuabililor nu pot fi platiti”, a atras atentia Věra Jourová.

Declaratia, un avertisment pentru Ungaria, Bulgaria, Polonia si Romania

„Este un avertisment adresat Poloniei si Ungariei, care au avut dispute cu Uniunea Europeana privind gradul de control guvernamental asupra instantelor judiciare si judecatorilor, dar si Romaniei si Bulgariei, care raman afectate de coruptie si de saracie la multi ani dupa aderarea la Blocul comunitar”, observa agentia Reuters.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE