Legi noi care feresc turiştii de țepele cu pachete de vacanţă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Turiştii care îşi alcătuiesc pachetele de vacanţă folosind serviciile de pe internet sau din altă parte au nevoie de protecţie suplimentară, pentru că nu vor fi asiguraţi precum turiştii care cumpără de la agenţii tradiţionali de turism, arată Parlamentul European.

O propunere legislativă votată miercuri are în vedere asigurarea turiştilor dacă operatorul dă faliment, protecţia împotriva unor creşteri majore de preţuri sau a unor modificări ale zborurilor şi precizarea drepturilor în circumstanţe speciale.

Regulile UE prezente privind pachetele de vacanţă datează din 1990. De atunci, zborurile ieftine au luat amploare, iar vânzările pe internet sau modificat substanţial modul în care turiştii planifică şi cumpără vacanţele. Cu toate acestea, multe dintre aceste pachete alcătuite pe internet nu fac subiectul regulilor actuale şi turiştii riscă să rămână într-o zonă legală gri care poate fi costisitoare.

Directiva actualizată va extinde definiţia pachetelor de vacanţă pentru a include cele mai multe tipuri de aranjamente de călătorie alcătuite din diferite elemente, cum ar fi zboruri, cazare şi închiriere de maşini, pentru a proteja turiştii în cazul unor probleme. Deputaţii au insistat de asemenea ca turiştii să fie informaţi în mod detaliat înainte de încheia un contract dacă aranjamentele lor de călătorie nu reprezintă un pachet şi nu oferă acelaşi nivel de protecţie.

“Modificarea definiţiei clarifică acum ce reprezintă un pachet de vacanţă. Turiştii trebuie să fie informaţi despre drepturile lor şi cum sunt asiguraţi. Directiva actualizată are în vedere un înalt nivel de protecţie a consumatorilor şi o detaliată informare a lor”, a spus raportorul Hans-Peter Mayer (PPE, DE).

Noua propunere legislativă aprobată cu 610 voturi la 58 şi 13 abţineri ar trebui să asigure următoarele elemente:

Turiştii sunt repatriaţi dacă cel care organizează călătoria dă faliment în timp ce ei sunt în vacanţă. Dacă este posibil, turiştii ar trebui să aibă opţiunea de a continua călătoria înainte de a se întoarce acasă, spun deputaţii.

Iată măsurile adoptate de aceștia:

  • Preţurile pot fi crescute după încheierea tranzacţiei din motive speciale cum ar fi creşterea preţului combustibilului sau a taxelor. Dacă preţul creşte cu mai mult de 8% (Comisia a propus 10%), turistului ar trebui să i se ofere o altă vacanţă sau acesta ar trebui să fie rambursat;
  • Organizatorii nu ar trebui să poată modifica semnificativ orarele de zbor, însemnând o modificare de mai mult de trei ore, după ce este încheiată o tranzacţie;
  • În circumstanţe “inevitabile” sau “neprevăzute”, cum ar fi dezastre naturale sau un atac terorist, care împiedică turistul să se întoarcă acasă la timp, organizatorul trebuie să organizeze cazare la acelaşi standard ca şi cazarea rezervată iniţial sau să plătească o cazare pentru cinci nopţi, la un cost de maximum 125 de euro pe noapte, dacă organizatorul nu poate sau nu vrea să rezerve cazarea (propunerea Comisiei a fost de trei nopţi la un cost maxim de 100 de euro pe noapte).

Votul de miercuri încheie prima lectură şi asigură un mandat pentru noul Parlament de a intra în negocieri cu statele membre pentru varianta finală a directivei. Discuţiile cu statele membre vor începe după alegerile din mai.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE