Tratament profesional pentru pomii fructiferi

Facebook
Twitter
Pomii fructiferi sunt plante care produc fructe comestibile, iar efectuarea unor lucrări de îngrijire adecvate precum fertilizarea, stropirea împotriva bolilor și dăunătorilor, eliminarea buruienilor, însă și tăierile corespunzătoare sunt esențiale pentru menținerea sănătății și creșterea productivității lor.

Pomii fructiferi sunt plante care produc fructe comestibile, iar efectuarea unor lucrări de îngrijire adecvate precum fertilizarea, stropirea împotriva bolilor și dăunătorilor, eliminarea buruienilor, însă și tăierile corespunzătoare sunt esențiale pentru menținerea sănătății și creșterea productivității lor.

Astfel, pentru a avea pomi sănătoși și o recoltă bogată, trebuie să ai în vedere un aspect foarte important, și anume îngrijirea lor adecvată cu tratamente pomi fructiferi.

De ce aplicam tratamente pomilor fructiferi?

Tratamentele fitosanitare aplicate pomilor fructiferi sunt esențiale pentru prevenirea și controlul bolilor și dăunătorilor care pot afecta sănătatea și producția acestora. În lupta împotriva bolilor se utilizează fungicide pentru a combate sau pentru a preveni boli precum monilioza, făinarea, focul bacterian etc.

Împotriva dăunătorilor, vei recurge la insecticide pentru a controla afidele, păduchii lânoși, viermii fructelor și alți dăunători care pot afecta frunzele, mugurii sau fructele pomilor. Tratamentele fitosanitare sunt aplicate în mod regulat, pentru a menține pomii sănătoși și pentru a asigura o recoltă de calitate, protejând astfel investiția și eforturile depuse în cultivarea pomilor fructiferi.

Când trebuie sa aplici tratamente fitosanitare pomilor fructiferi?

În general, primele tratamente preventive sunt aplicate înainte de înflorire, la pornirea în vegetație (la dezmugurit), de obicei în primăvară, pentru a preveni apariția bolilor și pentru a ține sub control activitatea dăunătorilor care devin activi în această perioadă.

Aceste tratamente pot include fungicide și insecticide specifice. Ulterior, în timpul sezonului de creștere (perioada de vegetație), tratamentele pot fi repetate în funcție de condițiile meteorologice și de dezvoltarea vegetativă a pomilor, deoarece există anumite condiții propice apariției bolilor și a dăunătorilor.

În plus, este important să efectuezi monitorizări regulate pentru a depista semnele timpurii ale bolilor sau infestării cu dăunători, iar tratamentele să fie aplicate prompt, cu produse potrivite, pentru a preveni răspândirea acestora.

Frecvența și tipul tratamentelor pot varia în funcție de speciile de pomi pe care le ai în grădina, fenofaza în care se află pomii fructiferi (dezmugurit, înflorit, fructe formate etc.), condițiile climatice etc. Un calendar bine stabilit de tratamente fitosanitare contribuie la menținerea sănătății pomilor și la asigurarea unei producții de fructe de calitate.

Trebuie sa aplici tratamente pomilor fructiferi după căderea frunzelor?

Tratamentele nu se aplică doar pe parcursul sezonului de vegetație, ci se aplică și în perioada de repaus vegetativ, respectiv după căderea frunzelor. Pentru a efectua tratamentele specifice repausului vegetativ vei utiliza un fungicid pe baza de cupru, iar la 10-14 zile un ulei horticol.

Tratamentele se fac în două perioade diferite: în noiembrie-decembrie atunci când cel puțin 50% din frunze au căzut și în lunile februarie-martie, înainte de umflarea mugurilor. Pentru a aplica tratamentele scoarța trebuie să fie uscată, fără gheață, zăpadă sau chiciură, iar temperaturile pozitive (peste 5-6°C).

Scopul principal al stropirilor de iarnă este acela de a reduce populația de agenți patogeni și dăunători ce pot ierna pe pomi.

De ce este necesar sa elimini buruienile din jurul pomilor?

Una dintre lucrările importante de îngrijire a pomilor este eliminarea buruienilor din jurul acestora, întrucât buruienile concurează pentru resursele nutritive și apă, reducând astfel randamentul și calitatea recoltei. Dacă vei menține un mediu curat și lipsit de buruieni în jurul pomilor vei optimiza și condițiile de creștere reducând totodată  riscul apariției bolilor și dăunătorilor, deoarece buruienile pot fi gazde pentru acestea.

Pentru a scăpa de buruieni, poți utiliza un erbicid total, care este o soluție eficientă în combaterea buruienilor fără a afecta negativ pomii fructiferi. Este esențial să alegi un erbicid omologat pentru pomii fructiferi și să urmezi cu strictețe instrucțiunile de aplicare de pe etichetă pentru a asigura o utilizare corectă și sigură.

Acest tip de erbicid trebuie aplicat direct pe buruieni, evitând contactul cu frunzele/părțile verzi ale pomilor. Prin aplicarea atentă a erbicidului total, conform informațiilor de pe etichetă, poți controla eficient buruienile fără a pune în pericol pomii.

În concluzie, pentru a îngriji corespunzător pomii fructiferi, o serie de măsuri sunt esențiale pentru menținerea sănătății și creșterea productivității acestora. Printre acestea se numără fertilizarea, stropirea împotriva bolilor și dăunătorilor, tăierile corespunzătoare și eliminarea buruienilor. Pentru a asigura o recoltă bogată, pomii sănătoși, tratamentele fitosanitare sunt și ele foarte importante, având rolul de a preveni și controla bolile și dăunătorii.

Tratamentele fitosanitare se aplică în principal înainte de înflorire și în perioada de creștere, utilizând fungicide și insecticide specifice. Monitorizarea regulată este esențială pentru depistarea timpurie a bolilor sau infestărilor cu dăunători, iar tratamentele trebuie să le aplici prompt pentru a preveni răspândirea acestora.

De asemenea, tratamentele fitosanitare nu se limitează doar la perioada de vegetație, ci se aplică și în repausul vegetativ, după căderea frunzelor. Aceste tratamente specifice repausului vegetativ presupun utilizarea fungicidelor pe bază de cupru și a uleiului horticol, pentru a reduce populația de agenți patogeni și dăunători ce pot ierna pe pomi.

Mai mult, eliminarea buruienilor din jurul pomilor este o măsură importantă, deoarece acestea concurează pentru resursele nutritive și apă, afectând randamentul și calitatea recoltei. Utilizarea unui erbicid total, omologat pentru pomii fructiferi, aplicat cu atenție conform instrucțiunilor de pe etichetă, reprezintă o soluție eficientă pentru combaterea buruienilor fără a afecta pomii fructiferi. Un mediu curat și lipsit de buruieni optimizează condițiile de creștere și reduce riscul apariției bolilor și dăunătorilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE