Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru submasura 17.1 (Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), in vederea lansarii sesiunii de primire a cererilor de finantare.
„Sesiunea care va fi deschisa in intervalul 11 mai – 30 noiembrie 2020 va incepe cu sectorul vegetal, iar perioada de primire a cererilor de finantare in care se vor putea depune cererile de finantare aferente contractelor de asigurare pentru sectorul zootehnic va fi comunicata ulterior si anuntata pe pagina de internet. O noutate importanta este faptul ca se va organiza o sesiune anula de primire a cererilor de finantare, fata de sesiunea precedenta, cand existau sesiuni diferite pentru culturile de primavara si pentru cele de toamna”, se arata intr-un comunicat remis de AFIR pe adresa redactiei.
Fata de anul trecut, Ghidul solicitantului aplicabil pentru sesiunea din acest an aferenta submasurii 17.1 din PNDR 2020, pentru asigurarea culturilor cu fonduri europene nerambursabile, include o serie de imbunatatiri si simplificari. Astfel, o prima modificare o reprezinta intensitatea unica a sprijinului financiar care este acum de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier (solicitantul finantarii), fata de sesiunea anterioara cand intensitatea era calculata in functie de dimensiunea exploatatiei asigurate.
O alta simplificare a submasurii 17.1 din PNDR 2020, pentru asigurarea culturilor cu fonduri europene nerambursabile, se refera la eliminarea obligativitatii de a prezenta extrasul din Registrul Agricol si acceptarea documentelor aferente platilor prin POS pentru justificarea platii a cel putin 50% din valoarea integrala a primei de asigurare. Totodata, a fost simplificata si Cererea de finantare aferenta submasurii 17.1 din PNDR 2020, pentru asigurarea culturilor cu fonduri europene nerambursabile, , in sensul eliminarii obligativitatii de a completa suprafetele asigurate pentru fiecare parcela, precum si a calculului privind dimensiunea economica a exploatatiei.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar disponibil in cadrul submasurii 17.1 din PNDR 2020, pentru asigurarea culturilor cu fonduri europene nerambursabile, solicitantii trebuie sa fie fermieri activi, sa incheie cu o societate de asigurari un contract pentru riscurile eligibile prevazute de Ghidul solicitantului si sa se angajeze sa plateasca valoarea integrala a primei de asigurare in cuantumul si la termenele prevazute in contract.
„Riscurile eligibile in cadrul acestei linii de finantare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv: seceta, arsita, inundatiile, grindina, inghetul (timpuriu de toamna, de iarna sau tarziu de primavara), ploile torentiale sau ploile excesive si de lunga durata, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. De asemenea, printre riscurile eligibile pentru finantare se numara si infestarile cu organisme de carantina daunatoare plantelor prevazute in HG nr. 563/2007, cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata intr-un comunicat remis de AFIR pe adresa redactiei.
Prin intermediul submasurii 17.1 din PNDR 2020, pentru asigurarea culturilor cu fonduri europene nerambursabile, sunt eligibile pentru decontarea asigurarilor si riscurile asociate bolilor animalelor care figureaza in Anexa II la Regulamentul (UE) nr. 652/2014 si care nu fac obiectul despagubirilor prin alte programe cu finantare europeana sau nationala.
Producerea unui fenomen climatic nefavorabil sau a infestarii cu organisme de carantina daunatoare plantelor trebuie sa fie recunoscute in mod oficial de catre autoritatile competente din Romania.
Ghidul solicitantului si anexele aferente submasurii 17.1 din PNDR 2020, pentru asigurarea culturilor cu fonduri europene nerambursabile, pot fi citite pe site-ul Agentiei, www.afir.info, la sectiunea Investitii PNDR, in pagina dedicata submasurii 17.1.