Sprijin suplimentar pentru crescatorii de animale. Pana cand pot fi depuse cererile?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Crescatorii de animale pot primi un sprijin suplimentar, pentru compensarea pierderilor generate de pandemia de coronavirus. Cererile pot fi depuse incepand cu data de 26 aprilie, pentru o perioada de 20 de zile, iar platile vor fi efectuate pana pe 30 iunie 2022, informeaza Ministerul Agriculturii.

“Marti, 26 aprilie 2022, a inceput sesiunea de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectoarele bovine, suine si avicol in contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.

Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat este de 20 de zile.

Deschiderea sesiunii de depunere a cererilor coincide cu momentul aprobarii de catre Comisia Europeana a schemei de ajutor de stat in valoare de 91 de milioane de euro (453,8 milioane de lei) de care vor beneficia peste 95.000 de fermieri”, precizeaza MADR.

Citeste si: Vesti bune pentru pomicultori: fonduri europene in valoare maxima de 1,5 milioane de euro

In data 21 aprilie 2022 a fost aprobata, la propunerea Ministerului Agriculturii, Ordonanta de Urgenta nr. 51/2022 prin care este instituita o schema de ajutor de stat pentru a compensa o parte din pierderile pe care fermierii le-au inregistrat in ultimii doi ani din cauza perturbarii lanturilor de aprovizionare ca urmare a restrictiilor sanitare.

Valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat este de 453.899.000 lei, din care 170.250.000 lei pentru sectorul bovine, 167.649.000 lei pentru sectorul suine si 116.000.000 lei pentru sectorul avicol.

Potrivit sursei citate, plata ajutorului de stat va fi efectuata pana la data de 30 iunie 2022 de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Comisia Europeana a aprobat, marti, schema in valoare de 91 milioane de euro (453 milioane de lei) pentru a sprijini crescatorii de bovine, porcine si pasari in contextul pandemiei de coronavirus, a informat un comunicat al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobata in temeiul Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat. In cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subventii directe.

Masura este destinata sa rezolve problemele de lichiditate cu care se confrunta crescatorii de animale si sa compenseze o parte din pierderile suferite din cauza pandemiei de coronavirus si a masurilor restrictive pe care autoritatile romane au trebuit sa le implementeze pentru a limita raspandirea virusului.

Schema va fi deschisa tuturor companiilor active in sectorul cresterii bovinelor, porcinelor si pasarilor.

Comisia a constatat ca schema romaneasca respecta conditiile prevazute in cadrul temporar. In special, ajutorul nu va depasi limita de 290.000 de euro per beneficiar si se acorda pana la 30 iunie 2022.

Comisia a concluzionat ca masura este necesara, adecvata si proportionala pentru a remedia o perturbare grava a economiei unui stat membru, in conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE si cu conditiile prevazute in cadrul temporar.

Pe aceasta baza, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Saptamana trecuta, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunta ca peste 95.000 de crescatori de animale vor beneficia de un sprijin financiar in valoare de circa 454 de milioane de lei pentru compensarea unei parti din pierderile pe care le-au inregistrat in ultimii doi ani, cauzate de restrictiile sanitare si perturbarea lanturilor de aprovizionare.

“Sprijinim crescatorii de animale prin acordarea unui ajutor de stat pentru a compensa si a contracara o parte din pierderile pe care fermierii le-au inregistrat in ultimii doi ani, cauzate de restrictiile sanitare si perturbarea lanturilor de aprovizionare.

Prin acordarea acestui sprijin in valoare totala de aproape 454 de milioane de lei, complementar celorlalte programe de sprijin destinate sectorului zootehnic, oferim fermierilor ajutorul de care au nevoie pentru a-si desfasura activitatea in conditii de normalitate”, a declarat Chesnoiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale transmis AGERPRES.

Valoarea totala a ajutorului acordat unui beneficiar nu poate depasi echivalentul in lei a 290.000 euro

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE