Orice antreprenor doreste sa maximizeze productivitatea afacerii sale si sa creasca pe cat posibil cifra de afaceri a firmei sale. Foarte multi considera ca productivitatea depinde doar de randamentul dat de angajati, insa si organizarea spatiului de lucru poate aduce o influenta pozitiva asupra productivitatii.
Indiferent de dimensiunile afacerii noastre, organizarea spatiului in care ne desfasuram activitatea este extrem de importanta, iar acest lucru ne va aduce multiple beneficii, atat pe termen scurt cat si pe termen lung.
In mod normal, organizarea spatiului de lucru trebuie sa fie un proces continuu. Fie ca detinem o mica ferma, o hala sau un spatiu industrial mai mare, organizarea trebuie sa fie mereu una din prioritatile noastre, iar toate operatiunile pe care le intreprindem vor trebui sa fie desfasurate dupa un anumit tipar. Iata care sunt principalele lucruri de care trebuie sa tinem cont:
1. Depoziteaza lucrurile inutile
Fiecare utilaj/echipament agricol serveste unui scop specific, si de multe ori pot trece luni fara a avea nevoie de acel echipament. De aceea, este important sa identificam toate obiectele pe care nu le-am mai folosit de ceva vreme sau pe care nu urmeaza sa le folosim in viitorul apropiat, si sa le depozitam intr-un loc in care nu vor perturba activitatea noastra de zi cu zi.
Acelasi lucru se aplica si pentru obiectele plasate in zone intens circulate din spatiul nostru industrial, care ar putea ingreuna desfasurarea activitatii. In acest caz, este nevoie sa le plasam intr-o zona mai libera, unde nu vor deranja pe nimeni.
2. Creeaza un spatiu special pentru fiecare zona de lucru
Operatiunile intreprinse intr-un spatiu industrial sunt destul de variate, si de multe ori fara legatura intre ele. Suprapunerea sau aglomerarea anumitor activitati intr-o singura zona de lucru poate afecta in mod negativ atat productivitatea cat si moralul angajatilor.
Delimitarea spatiului pentru fiecare activitate in parte poate rezolva aceasta problema si poate asigura conditii mai relaxate de lucru pentru muncitori. De asemenea, prin aceasta masura, angajatii vor avea acces mai usor la echipamentele necesare si vor putea colabora mai bine, crescand astfel productivitatea.
3. Curatenia generala
Mentinerea unui spatiu de lucru curat este cel mai important aspect de care sa tinem cont atunci cand incepem sa ne organizam spatiul de lucru. Resturile industriale sau de alte tipuri de reziduri ne pot influenta in mod negativ activitatea si pot diminua productivitatea angajatilor dar si a proceselor tehnologice.
Acelasi lucru se aplica si pentru biroul nostru. Locul din care ne administram afacerea trebuie sa fie mereu ordonat si curat, pentru a ne usura activitatea dar si pentru a lasa o impresie pozitiva clientilor sau altor persoane care ne viziteaza biroul. Acest magazin, ne pune la dispozitie o gama de solutii pentru o curatenie de intretinere birouri cat mai eficienta.
In cazul in care biroul nostru nu a avut parte de curatenie de ceva vreme, atunci este indicat sa facem o prioritate din acest lucru si sa investim in curatenie. Putem gasi mai multe solutii de curatenie generala birouri pe acest site.
4. Atributii bine stabilite pentru fiecare muncitor
Lipsa unui personal suficient sau ineficienta anumitor angajati ne determina de multe ori sa includem anumiti muncitori in procedee care nu tin intotdeauna de calificarea lor. Aceasta abordare poate fi considerata productiva, insa doar atunci cand este folosita ocazional.
Daca obisnuim sa dam atributii noi muncitorilor in fiecare zi, acestia nu se vor mai organiza la fel de bine, vor fi dezorientati si nu vor mai putea sa-si indeplineasca atributiile principale la aceleasi standarde. De aceea, este important sa setam atributii clare pentru fiecare angajat in parte, pentru a le permite sa se organizeze mai bine si sa poata sa se concentreze pe ceea ce au de facut.