Șeful APRIL aruncă bomba: chinezii nu vor cumpăra lapte și lactate din România, ci din Australia. Mii de tone de brânzeturi trebuie distruse pe cheltuiala producătorilor români

Facebook
Twitter

Declarațiile guvernanților cu privire la exporturile masive de alimente în China, mai ales brânzeturi, par o vorbă în vânt, iar producătorii români vor trebui să suporte și costurile legate de distrugerea produselor expirate.

În 2014, între China și România au fost încheiate mai multe acorduri ce ar fi trebuit să pună bazele unor exporturi masive de animale vii, carne și produse din carne, alături de lactate, miere sau vinuri. Liderul PSD și fostul vicepremier Liviu Dragnea declara, anul trecut, după o întâlnire cu omologul său chinez, Zhang Gaoli, care a avut loc la Beijing, că România va exporta în China carne de porc în perioada imediat următoare și face demersuri pentru ca autoritățile chineze să fie de acord cu exporturile de lapte și produse lactate.

La fel s-a spus și că mii de Bălțate românești vor fi exportate în China.

Până acum, aceste exporturi nu s-au realizat și, potrivit președintelui Asociației Patronale din Industria Laptelui (APRIL), Dorel Cojocaru, nici nu se vor materializa.

„Chinezii…un vis frumos. Adică, vezi Doamne, mă cert cu furnizorul meu istoric, Australia, foarte apropiat de mine și vin în Europa să gâdil un pic la sentiment țările europene că o să cumpăr de la el. Acum a început să se vadă efectul dur”, a spus Dorin Cojocaru, citat de ProTv.

Mai mult decât atât, producătorii români au constituit stocuri enorme de lactate, care vor expira în primăvară, astfel că vor trebui distruse de o firmă specializată, pentru că piața internă nu le poate consuma într-un timp atât de scurt, iar piața europeană este oricum suprasaturată, ca urmare a sistării exporturilor pe piața rusă.

„Toate expiră. Te costă procesarea, depozitarea și mai plătești o dată la Protan, pentru distrugere”, a concluzionat Dorin Cojocaru, citat de ProTv.

Toată această șaradă cu exporturile în China lovește crunt în crescătorii de bovine, pentru că, rămași cu marfa pe stoc, procesatorii nu le mai cumpără laptele sau reduc din ce în ce mai mult comenzile. În plus, prețul plătit pentru laptele colectat s-a diminuat drastic, chiar dacă prețul la raft nu a scăzut.

APRIL a cerut Ministerului Agriculturii măsuri urgente de sprijin, dar nu a primit un răspuns favorabil.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE