Tranzacţiile dintre membri şi cooperative nu vor mai fi supuse dublei impozitări.
„Încă de acum două luni de zile a apărut prima solicitare din partea noastră pentru eliminarea taxării pe toate tranzacţiile dintre membru şi cooperativă, iar acum suntem în discuţii cu Ministerul de Finanţe. Vrem ca doar cooperativa să fie supusă taxării şi impozitării aşa cum este supusă orice societate care comercializează, iar toate transferurile de inputuri de la cooperativă către membri şi de producţie de la membri către cooperativă să nu mai fie purtătoare de taxe, pentru că nu este normal. Este o dublă impozitare, pe membru şi pe cooperativă. Degeaba faci o cooperativă dacă membru se duce şi vinde separat ca să nu fie de două ori impozitat. Cred că aici este cheia”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii (MADR), George Turtoi, citat de Agrepres.
Oficialul român consideră că statul va avea numai de câştigat dacă va renunţa la dubla impozitare pentru că se vor vinde cantităţi mai mari prin cooperativă şi astfel va exista şi o fiscalizare mai mare.
„Sper ca Ministerul de Finanţe să aibă inteligenţă pentru că acest lucru va ajuta bugetul de stat. Nu este nicio pierdere la buget. Îi vom aduce să vândă o cantitate mult mai mare pentru că o vând printr-o cooperativă. Este un plus la bugetul de stat. Vor fi o cantitate, un rulaj şi o fiscalizare mult mai mari pentru că pe cooperativă ai alt control faţă de producătorii individuali de dimensiuni mici”, a declarat secretarul de stat, George Turtoi, citat de Agrepres.
Măsura de eliminare a dublei impozitări a membrilor cooperativelor agricole ar putea intra în vigoare după finele lunii noiembrie, odată cu finalizarea modificărilor din Codul fiscal, dacă Ministerul Finanțelor va accepta propunerea MADR. În prezent, membrii cooperativelor agricole sunt dublu impozitați. Astfel, marfa lor este supusă impozitării în momentul în care pleacă de la producător la cooperativă. Ulterior, este din nou supusă impozitării în momentul în care este vândută de cooperativă.
Măsura de eliminare a dublei impozitări va contribui la încurajarea asocierii producătorilor, mai ales că cei care vor accesa fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 prin intermediul unor proiecte care vizează scurtarea drumului produselor agroalimentare de la producător la consumatorul final, adică proiectele care prevăd integrarea producției cu depozitarea, procesarea și comercializarea, vor primi punctaje mai mari față de cei care depun proiecte care prevăd doar dezvoltarea producției, spre exemplu.