În urma controalelor efectuate de polițiști și specialiști ANSVSA, la 2 abatoare autorizate pentru sacrificarea de vaci, oi și cai din județul Buzău, precum și la 193 de persoane fizice și juridice care ar fi comercializat animale către aceste abatoare, au fost identificate acte false, certificate sanitar veterinare care nu corespund prevederilor legislației în vigoare.
Autoritățile au suspendat activitatea unuia dintre abatoare și au interzis activitatea unui incinerator.
La controalele efectuate sub coordonarea Direcției de Investigare a Fraudelor din I.G.P.R., au participat 50 de polițiști de investigare a fraudelor și de ordine publică, împreună cu specialiști ai Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Aceștia au efectuat controale la doi agenți economici din județul Buzău, ce au ca obiect de activitate achiziționarea, sacrificarea și comercializarea cărnii rezultate din procesul de producție (abatoare).
Astfel, au fost verificate 2 abatoare, autorizate pentru sacrificarea de bovine, ovine și solipede (cai), 4 circumscripții Sanitar Veterinare de Asistență, un incinerator aparținând unuia dintre abatoarele verificate și 35 exploatații comerciale și non-profesionale de bovine, din județul Buzău.
Controalele au fost extinse în alte 5 județe, respectiv Brăila, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman, fiind verificate 193 de persoane fizice sau juridice, care au comercializat peste 1.600 de animale către cele două abatoare în ultimele 6 luni ale acestui an.
Din primele cercetări a rezultat faptul că mai multe persoane ar fi achiziționat bovine de la alte persoane fizice, la prețuri modice, iar ulterior le-ar fi revândut către abatoare, la prețurile practicate de către acestea, fără a respecta legislația sanitar-veterinară în ceea ce privește trasabilitatea animalelor sacrificate.
În urma deficiențelor constatate, a fost emisă ordonanță de suspendare a activității pentru 45 zile, pentru unul dintre abatoarele controlate. De asemenea, a fost interzisă desfășurarea activității incineratorului aparținând aceluiași abator.
În timpul controalelor efectuate au fost depistate animale neidentificate, documente (sanitar-veterinare, de mișcare și contabile) care nu sunt conforme cu realitatea, animale vii prezente în exploatații, în condițiile în care acestea apăreau ca fiind sacrificate în abator, certificate sanitar veterinare (care atestă starea de sănătate a animalelor vii) care nu corespund prevederilor legislației în vigoare, precum și care atestau că abatoarele au recepționat animale vii provenite din gospodării care nu au deținut niciodată animale.
Polițiștii Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Buzău continuă cercetările față de administratorii societății, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.
La acțiune au participat și specialiști ai Direcției Generale de Control Oficial.