Reuniune a ministrilor Agriculturii din intreaga lume: care au fost subiectele abordate si cine a reprezentat tara noastra?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Gheorghe Stefan, secretar de stat in MADR, a participat la reuniunea ministrilor Agriculturii de la Berlin, unde au fost abordate subiecte precum modul in care sistemele alimentare pot deveni mai puternice in urma pandemiei si mai rezistente la schimbarile climatice dar si contributia sectorului agricol la prevenirea viitoarelor pandemii.

Secretarul de stat Gheorghe Stefan a participat in sistem videoconferinta la reuniunea ministrilor agriculturii de la Berlin din cadrul Forumului Global pentru Alimentatie si Agricultura 2021 (GFFA 2021), alaturi de 80 de ministri ai agriculturii de la nivel mondial si de numerosi reprezentanti la nivel inalt ai organizatiilor internationale (Secretarul general al ONU, directorul executiv al Programului Mondial Alimentar al Natiunilor Unite – laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2020, directorul general al FAO, directorul general al OMS, presedintele FIDA, directorul global al Bancii Mondiale, directorul general adjunct al Organizatiei Mondiale a Comertului, directorul general al OIE etc.). Alaturi de secretarul de stat s-a aflat Bogdan Bazga, consilier afaceri europene si expert national in probleme de securitate alimentara.

Reuniunea, prezidata de Julia Klöckner, ministrul federal pentru alimentatie si agricultura al Republicii Federale Germania a fost organizata in data de 22 ianuarie 2021 si a vizat subiectul „Cum sa hranim lumea in vremuri de pandemie si schimbari climatice?”.

In cadrul intalnirii, participantii au incercat sa gaseasca raspunsuri la  urmatoarele teme de interes major pentru toate tarile: modul in care sistemele alimentare pot deveni mai puternice in urma pandemiei si mai rezistente la schimbarile climatice, contributia sectorului agricol la prevenirea viitoarelor pandemii.

Reuniunea a cuprins patru paneluri de discutii dedicate urmatoarelor tematici: raspuns la pandemia COVID-19, prevenirea viitoarelor pandemii, atenuarea schimbarilor climatice, adaptarea la schimbarile climatice.

In cadrul interventiei sale, oficialul MADR a declarat ca una dintre principalele prioritati este sa anticipam rolul vital al atenuarii si adaptarii la schimbarile climatice, sa incurajam si sa sprijinim  fermierii pentru o mai buna eficienta a activitatilor lor agricole, prin intermediul noilor tehnologii si inovarii prietenoase cu mediul, pentru a avea un sector agricol mai atractiv pentru viitoarele generatii de fermieri.

Totodata, secretarul de stat a subliniat ca agricultura nu este doar o activitate fundamentala expusa riscului schimbarilor climatice, ci este, de asemenea, un factor principal al schimbarilor climatice si de mediu pentru dezvoltarea rurala, gestionarea durabila a resurselor naturale si securitatea alimentara.

Romania sustine cooperarea si implicarea internationala si evidentiaza necesitatea unei solidaritati multilaterale pentru minimizarea impactului pandemiei actuale COVID 19 asupra securitatii alimentare, pentru prevenirea viitoarelor pandemii, precum si pentru atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice.

Secretarul de stat Stefan a subliniat importanta promovarii comertului international prin incurajarea unei productii eficiente si rentabile din utilizarea resurselor disponibile, prin imbunatatirea productivitatii si calitatii, sporind in acelasi timp oportunitatile si veniturile din export pentru a genera profituri la nivelul economiilor nationale si internationale si pentru a revitaliza agricultura si economiile.

Prin urmare, comertul international agricol poate juca un rol major in promovarea dezvoltarii economice, a prosperitatii si a reducerii saraciei, in special in zonele rurale, contribuind decisiv la asigurarea securitatii alimentare mondiale, a stabilitatii si a pacii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE