Cea mai mare suprafaţă cultivată cu vii pentru struguri de masă se află în regiunea de dezvoltare Sud – Est (76,2%), urmată la mare distanţă de regiunile de dezvoltare Vest şi Sud – Muntenia, potrivit datelor publicate de Institutul național de Statistică (INS).
România se numără printre ţările cu tradiţie în cultura viţei de vie, condiţiile de climă şi sol ale ţării noastre fiind prielnice pentru această cultură. Suprafaţa cultivată cu vii pentru struguri de masă reprezintă suprafaţa ocupată cu vii pentru producerea de struguri de masă. Sunt cuprinse atât viile pe rod cât şi viile tinere neintrate pe rod.
Regiuni de dezvoltare |
Suprafaţa cultivată cu vii pentru struguri de masă – ha – |
-%- |
TOTAL |
5219,1 |
100,0 |
NORD – EST |
199,5 |
3,8 |
SUD – EST |
3977,6 |
76,2 |
SUD – MUNTENIA |
345,6 |
6,7 |
SUD – VEST OLTENIA |
110,5 |
2,1 |
VEST |
361,1 |
6,9 |
NORD – VEST |
199,3 |
3,8 |
CENTRU |
11,0 |
0,2 |
BUCUREŞTI – ILFOV |
14,5 |
0,3 |
În România se cultivă circa 40 soiuri de struguri de masă, cele mai importante fiind: Chasselas Dore, Afuz Ali, Muscat de Hamburg (76,5%) urmate de Coarnă neagră selectionată, Italia etc.
Principalele soiuri de struguri de masă cultivate în România
Soiuri de struguri de masă |
Suprafaţa cultivată cu vii pentru struguri de masă – ha – |
-%- |
TOTAL, din care: |
5219,1 |
100,0 |
AFUZ ALI |
1283,0 |
24,6 |
CARDINAL |
71,4 |
1,4 |
CHASSELAS DORE |
2096,5 |
40,2 |
CHASSELAS ROZ |
119,7 |
2,3 |
COARNĂ NEAGRĂ SELECŢIONATĂ |
211,3 |
4,1 |
ITALIA |
210,3 |
4,0 |
MUSCAT DE ADDA |
158,3 |
3,0 |
MUSCAT DE HAMBURG |
612,1 |
11,7 |
PERLA DE CSABA |
116,3 |
2,2 |
VICTORIA |
83,5 |
1,6 |