Regiunea Sud-Est, polul producției de struguri de masă

Facebook
Twitter

Cea mai mare suprafaţă cultivată cu vii pentru struguri de masă se află în regiunea de dezvoltare Sud – Est (76,2%), urmată la mare distanţă de regiunile de dezvoltare Vest şi Sud – Muntenia, potrivit datelor publicate de Institutul național de Statistică (INS).

România se numără printre ţările cu tradiţie în cultura viţei de vie, condiţiile de climă şi sol ale ţării noastre fiind prielnice pentru această cultură. Suprafaţa cultivată cu vii pentru struguri de masă reprezintă suprafaţa ocupată cu vii pentru producerea de struguri de masă. Sunt cuprinse atât viile pe rod cât şi viile tinere neintrate pe rod.

 

 

Regiuni de dezvoltare

 

Suprafaţa cultivată cu vii pentru struguri de masă

– ha –

 

-%-

TOTAL

5219,1

100,0

NORD – EST

199,5

3,8

SUD – EST

3977,6

76,2

SUD – MUNTENIA

345,6

6,7

SUD – VEST OLTENIA

110,5

2,1

VEST

361,1

6,9

NORD – VEST

199,3

3,8

CENTRU

11,0

0,2

BUCUREŞTI – ILFOV

14,5

0,3

 

În România se cultivă circa 40 soiuri de struguri de masă, cele mai importante fiind: Chasselas Dore, Afuz Ali, Muscat de Hamburg (76,5%) urmate de Coarnă neagră selectionată, Italia etc.

 

Principalele soiuri de struguri de masă cultivate în România

 

Soiuri de struguri de masă

 

Suprafaţa cultivată cu vii pentru struguri de masă

– ha –

 

-%-

TOTAL, din care:

5219,1

100,0

AFUZ ALI

1283,0

24,6

CARDINAL

71,4

1,4

CHASSELAS DORE

2096,5

40,2

CHASSELAS ROZ

119,7

2,3

COARNĂ NEAGRĂ SELECŢIONATĂ

211,3

4,1

ITALIA

210,3

4,0

MUSCAT DE ADDA

158,3

3,0

MUSCAT DE HAMBURG

612,1

11,7

PERLA DE CSABA

116,3

2,2

VICTORIA

83,5

1,6

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE