Recomandari privind pregatirea animalelor pentru iernat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Odata cu apropierea anotimpului de iarna, proprietarii de animale si pasari trebuie sa intreprinda o serie de actiuni prin care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale.

In general, perioada de stabulatie a animalelor, in principal pentru ovine si bovine, poate dura intre 150 de zile si 200 de zile. Pentru a oferi cele mai bune conditii de crestere animalelor, chiar si in perioada de iarna, fermierii trebuie sa se asigure de integritatea adaposturilor, a utilajelor, precum si a necesarului de furaje.

Astfel, specialistii de la D.S.V.S.A. Sibiu recomanda crescatorilor ca adapostirea animalelor si a pasarilor sa fie facuta in spatii corespunzatoare speciei si categoriei de varsta. Este importanta asigurarea densitatii, a volumului de aer, a umiditatii, precum si a luminozitatii la parametrii normali.

De asemenea, se recomanda crescatorilor sa remedieze in cazul in care este nevoie elementele de constructie exterioare si interioare deteriorate ale exploatatiei.

Pentru a oferi conditii de crestere favorabile animalelor pe perioada iernii, crescatorii trebuie sa se asigure ca usile si ferestrele exploatatiei sunt etanse, pastrand astfel o temperatura constanta in adaposturi.

Mai mult decat atat, igienizarea adaposturilor prin curatire mecanica, dezinfectii, deratizare, precum si verificarea si remedierea, elementelor tehnologice (de muls, de furajare, evacuare dejectii, adapare, ventilatie) sunt deosebit de importante.

Totodata, in perioada fatarilor, crescatorii trebuie sa se asigure ca animalele, mai ales din speciile bovina si ovina, au un spatiu confortabil.

Crescatorii trebuie sa acorde un interes major si verificarii si protejarii surselor de apa si furaje pentru a remedia anumite defectiuni si pentru a nu fi supuse inghetului. Nu se vor acorda animelor furaje inghetate. De asemenea, se recomanda efectuarea unui inventar al stocului de furaje, pe sortimente, in functie de speciile si animalele crescute.

De asemenea, crescatorii sunt incurajati sa comunice medicului veterinar orice modificare in starea de sanatate a animalelor din exploatatie si sa colaboreze cu serviciile veterinare de specialitate pentru efectuarea actiunilor de prevenire impotriva imbolnavirii animalelor.

Sursa: Dr. Pentea Ioan – Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din judetul Sibiu

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE