Argentinienii, un nume greu în producția mondială de cereale, au găsit o alternativă, convenabilă ca preț, la depozitarea cerealelor în silozuri.
Fermierii care nu dispun nici de propriul siloz, nici nu au resurse pentru a plăti depozitarea mărfii lor într-un astfel de spațiu, pot lua în considerare alternativa găsită de argentinieni și care a prins deja în Insula Mare a Brăilei: „silozul din plastic”. Este vorba despre pungi fabricate dintr-un plastic special, care dispun de sisteme de aerare și au filtru anti UV. În aceste pungi poate fi depozitată recolta de cereale, costul per tonă fiind de 2 dolari.
Soluția a fost prezentată de ambasadorul Argentinei la București, excelența sa domnul Claudio Perez Paladino, în cadrul unui forum dedicat agriculturii. Oficialul argentinian a arătat că această soluție temporară de depozitare poate face diferența între vânzare mărfii la prețuri mici, cum sunt cele pe care le oferă traderii în timpul campaniei de recoltare, și obținerea de prețuri prin comercializarea recoltei la câteva luni după recoltare sau în primăvară, când stocurile se împuținează.
„Est regretabilă situația fermierilor care sunt obligați să vândă sub prețul pieței pentru că nu au spații de depozitare”, a subliniat ambasadorul Argentinei la București.
În perioada august-septembrie, prețurile la cereale au scăzut cu aproape 40% în România. În schimb, prețurile practicate în celelalte state europene au variat cu câțiva euro, potrivit datelor LAPAR, care acuză marii traderi de „jocuri murdare în România”.