Propunere legislativa: carnetul de comercializare sa fie valabil si pentru rudele de gradul II si III

Facebook
Twitter

O serie de parlamentari si-au propus sa modifice Legea nr.145/2014 pentru a extinde eligibilitatea carnetelor de comercializare inclusiv pentru rudele de gradul II si III. In prezent, documentul este utilizat doar de persoana fizica care detine atestat de producator, precum si de sotul/sotia si rudele/afinii de gradul I. Actul legislativ care prevede aceste modificari va fi dezbatuta astazi in Comisia pentru agricultura din cadrul Camerei Deputatilor.

„Se solicita ca si persoanele cu grad de rudenie II si III (cumnat, nepoti, etc.) sa fie indreptatite sa exercita activitate de comert a produselor obtinute in ferma/gospodarie proprie atat timp cat locuiesc si se gospodaresc impreuna cu titularul atestatului de producator” se noteaza in expunerea de motive.

Totodata, initiatorii proiectului legilativ sustin ca se impune modificare art. 3 alin 2, astfel atestatul de producator sa fie valabil un an agricol (01.07-30.06), intrucat este necesara efectuarea de verificari in conformitate cu prevederile alin. 3 si 4 ale aceluiasi articol. In situatia in care valabilitatea ar fi pe un an calendaristic si s-ar solicita eliberarea atestatului de producator in lunile noiembrie-februarie, nu ar fi posibilia verificarea culturilor existente pe suprafetele de teren pentru care se solicita eliberarea atestatului de producator, apreciaza initiatorii proiectului.

„Totodata consideram ca este mai practic ca emiterea acestor atestate de producator, precum si vizarea lor semestriala, de catre autoritatile administrativ-teritoriale sa se faca intr-o perioada de timp bine determinata, astfel incat acestea sa-si poata gestiona eficient activitatea. La art. 11 alin 1 consideram ca este inutila si trebuie eliminata sintagma „pentru care se aplica prevederile art. 15”, intrucat art. 15 reglementeaza obligatia producatorului agricol de a inscrie la sfarsitul zilei produsele agricole si cantitatile totala vandute in ziua respectiva si nu are nicio legatura cu cumparatorul acestor produse”, se mai arata in expunerea de motive.

Initiatorii acestei legi sunt deputatii Liviu Harbuz, Ion Melinte, Zisu Stanciu, Ioan Dirzu, Marian Ghiveciu, Florica Ica Calota.

Potrivit Legii nr.145/2014, carnetul de comercializare este documentul utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, precum si de sotul/sotia, rudele/afinii de gradul I, dupa caz, pentru exercitarea actului de comert cu ridicata sau comert cu amanuntul a produselor agricole obtinute in ferma/ gospodaria proprie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE