Federatia Nationala Pro Agro, la solicitarile disperate ale fermierilor membri si cei cu care colaboreaza, informeaza bancile care isi desfasoara activitatea in Romania, ca 2015 a fost unul din cei mai grei ani din ultimii 20.
„Au fost preturi mici la cereale, corelate cu productiile modeste de anul trecut, in special in zonele unde seceta s-a manifestat puternic, faptul ca producatorii sunt fortati sa vanda sub costul de productie din cauza mai multor factori majori cu impact european, cum ar fi: embargoului Rusiei, boala limbii albastre, E.S.B., eliminarea cotelor de lapte, restrictii comerciale artificiale – miscarea porcului romanesc in spatiul comunitar, practicile concurentiale neloiale din partea comerciantilor, dar si din partea altor state, alaturi de intarzierea platii subventiilor care au adus fermierii in imposibilitatea de a-si plati ratele la banci la timp”, potrivit unui comunicat al Federatiei Pro Agro.
„Din cauza factorilor amintiti, veniturile au scazut, iar completarea acestora din subventii urmeaza sa se faca in perioada urmatoare din incasarile care vor intra prin A.P.I.A. Este binecunoscut faptul ca fermierii doresc sa plateasca si de indata ce vor avea posibilitatea vor achita restantele pe care le au. Bancile din Romania au nevoie de comisioanele mari pe care le incaseaza de la fermieri si trebuie sa inteleaga ca intr-o relatie de colaborare pe termen lung mai sunt si momente dificile precum cel de fata si este nevoie de ingaduinta pentru inca o perioada scurta de timp, pana vor intra banii pe subventii”, sustine Federatia Pro Agro.
Pro Agro face apel la forurile de conducere ale institutiilor bancare din Romania sa nu instituie masuri de executare silita, sa introduca bilete la ordin sau sa solicite insolventa, ci sa identifice si implementeze impreuna cu fermierii cele mai bune solutii pentru continuarea activitatii si parteneriatului. In cazul in care se considera util ne manifestam disponibilitatea pentru a avea intalniri cu reprezentantii institutiilor bancare pentru a clarifica si identifica impreuna solutiile pentru depasirea acestui impas.
Daca bancile iau astfel de masuri, sustine Pro Agro, chiar daca sunt conform legislatiei si contractelor in vigoare nu vor face altceva decat sa ii distruga pe fermieri. Majoritatea au investitiile si casele puse gaj la banca. Pentru ca a fost un an mai putin eficient financiar, nu vor rezolva nimic daca intra in posesia bunurilor fermierilor pentru ca nu o sa aibe cine sa le cumpere, iar bancile vor avea din ce in ce mai putini clienti si venituri.
Cea mai mare problema a sectorului agroalimentar romanesc este ca fermierii sunt insuficient de capitalizati si nu dispun de lichiditatile necesare in momentele critice.
Federatia Nationala Pro Agro, in numele tuturor fermierilor care au probleme temporare in a achita sumele datorate, solicita bancilor si I.F.N.-urilor, sa fie partenerii fermierilor si la bine si la rau pentru a construi colaborari sanatoase pe termen lung, se mai arata intr-un comunicat al Federatiei.