Principalii daunatori ai sorgului, cereala furajera care poate inlocui porumbul

Facebook
Twitter

Sorgul este o specie rustica, putin expusa la daunatori, in general. Desi in majoritatea cazurilor, presiunea acestora este slaba si nu necesita interventii, cultura poate suferi, totusi, unele atacuri ale parazitilor, mai ales in conditiile unor temperaturi ridicate. Va prezentam mai jos tipurile de daunatori care pot aparea in cultura sorgului, in timpul vegetatiei:

Sfredelitorii: Sesamia – Sesamia nonagrioides si sfredelitorul porumbului – Ostrinia nubilalis

Pagubele cele mai frecvente sunt caracterizate prin prezenta perforatiilor frunzelor, cauzate de sfredelitorii porumbului. Atacurile speciilor de Sesamia se manifesta prin prezenta larvelor in partea inferioara a tulpinilor. Atacurile speciilor de sfredelitori pot duce la caderea plantelor la sfarsitul vegetatiei.

Cicadelidul – Zyginidia scutellaris

Simptomele – care se manifesta sub forma unor pete mici, albe – apar, in general, pe frunzele cele mai batrane. Ultimele trei sau patru frunze raman mai mult sau mai putin indemne. Perioada de risc este cea a alungirii tulpinilor florifere. Riscul este, in general, slab sau inexistent.

Afidele

In functie de tipul afidelor, pragurile de daunare sunt urmatoarele:

Sitobion avenae: 500 afide/planta, la sorgul de pana la 8-10 frunze;

Metopolophium dirhodum: 5 afide/planta, inainte de stadiul de 3-4 frunze; 10 afide/planta, intre 4 si 6 frunze; 20-50 afide/planta, intre 6 si 8 frunze;

Rhopalosiphum padi: un panicul din doua este colonizat in primele trei saptamani dupa aparitia acestora.

Omida fructificatiilor – Helicoverpa armigera

Larvele pot sa provoace distrugeri pe plantele de sorg, prin consumul organelor reproductive si a boabelor aflate in stadiul incipient de formare. Perioada de risc se situeaza intre inflorire si stadiul de bob in ceara. Pragul de daunare este de o omida/panicul.

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE