Beneficiarii PNDR 2014 – 2020 au primit deja o noua transa de bani, in valoare de 33 de milioane de euro. Platile au fost efectuate pentru a deconta investitiile realizate in mediul rural, prin intermediul PNDR, dar si pentru angajamentele aferente masurilor de mediu si clima.
Citeste si: MADR, activitate pentru stimularea precipitatiilor in zonele cu risc de seceta
Astfel, pentru fermierii, procesatorii, antreprenorii si autoritatile locale care implementeaza proiecte finantate prin PNDR, AFIR a efectuat plati de aproximativ 30 milioane de euro (29.870.647 euro), suma provenita atat din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, cat si din EURI – Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (pentru submasurile forfetare 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” si 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”).
De asemenea, AFIR a transferat fonduri de aproximativ 3,5 milioane de euro (3.478.623 euro) pentru efectuarea platilor compensatorii catre fermierii care au accesat masurile privind agromediu si clima, agricultura ecologica, silvomediu si constrangeri naturale, implementate de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Fondurile publice nerambursabile, gestionate de AFIR, sunt platite ca urmare a cererilor de plata depuse de catre beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala, in conformitate cu contractele de finantare incheiate, dupa ce au fost verificate si autorizate la plata de catre expertii AFIR.