Atunci cand ai propria gospodarie, este foarte simplu sa te bucuri de fructe si legume bio, din propria productie, si sa incerci mereu cultivarea de noi plante care iti vor infrumuseta gradina sau casa si care iti vor permite sa te bucuri de noi descoperiri.
Plantele medicinale reprezinta un candidat excelent al acestei incercari si o modalitate prin care vei putea sa-ti dedici timpul unei activitati placute, care iti va putea aduce, insa, numeroase avantaje mai tarziu, si posibilitatea de a transforma, ceea ce a inceput ca un hobby, intr-o adevarata afacere.
In ceea ce urmeaza iti oferim o serie de plante medicinale, pe care le poti cultiva in interior sau in exterior, fara a-ti face griji ca vei da gres.
Turmeric
Daca te intrebi despre turmeric beneficii, ar trebui sa stii ca aceasta este o planta originara din Asia, cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare, care poate fi folosita, cu succes, pentru prevenierea anumitor manifestari precum cancerul, Alzheimer, artrita sau osteoporoza.
Pentru cultivarea turmericului, vei avea nevoie de un sol fertil, cu suficient aces la apa si de un loc luminos. Rizomii de turmeric se pot cultiva in casa, la caldura, sau intr-un spatiu protejat precum o sera sau un solariu, sau chiar afara cu conditia ca temperaturile sa nu scada sub 12 grade Celsius. O temperatura optima de dezvoltare a plantei este cuprinsa intre 20 si 35 de grade Celsius. In mod normal, rizomii de turmeric se planteaza inca de iarna, intr-un sol fertil, in care a fost adaugat compost, si transplantati afara, atunci cand s-au dezvoltat.
Aloe Vera
In ceea ce priveste aloe vera beneficii, aceasta este o planta folosita pentru combaterea astmului, constipatiei, inflamatiilor, depresiei sau insomniei, care poate fi plantata, insa, doar in spatii interioare, in tara noastra. Fiind o planta care iubeste lumina, este indicat ca aceasta sa fie plantata intr-un ghiveci, langa o fereastra, inca de a inceputul primaverii, iar dupa circa 2-3 luni, cand temperaturile nu mai scad sub 12-13 grade Celsius, poate fi mutata afara.
Aloe prefera pamantul uscat, nisipos, si nu se poate dezvolta bine in solul cu o umiditate crescuta, ba mai mult, va putrezi. De asemenea, daca alegi sa cultivi aloe vera exclusiv in ghiveci, este important sa te asiguri ca dimensiunile vasului sunt suficient de mari pentru ca planta sa aiba spatiu din plin, acest lucru conditionand buna sa dezvoltare.
Ricin
O cultura profitabila de ricin poate fi infiintata si pe un teren cu o suprafata de un hectar. Totusi, pentru dezvoltarea corecta a plantei, vom avea nevoie de sol fertil, bogat in nutrienti. In cazul in care solul nu este tocmai bogat, va trebui sa ajutam cultura cu ingrasamant si prin irigare.
In cazul ricinului, cel mai mare cost este reprezentat de samanta. In medie, costul pe kilogram variaza intre 80 si 130 de lei, in functie de soiul ales, iar pentru o cultura de un hectar vom avea nevoie de circa 25 de kilograme.
Echinaceea
Cultivarea de echinaceea este inca la inceput in agricultura romaneasca, si de aceea, competitia nu este una foarte mare. Desi este o planta ce provine din America de Nord, echinaceea se adapteaza fara probleme la clima din Romania, iar pentru dezvoltarea corespunzatoare, planta va avea nevoie de un sol fertil dar nisipos. Pentru o suprafata de 1.000 mp de cultura de echinacea, este nevoie de circa 5.000 rasaduri, iar un rasad se obtine din 4-5 seminte.
Pentru ca nu are daunatori, echinaceea nu presupune costuri de intretinere foarte mari, iar cu o productie realizata pe un teren de 1.000 mp se pot obtine venituri de 10.000 de lei inca din primul an, venituri ce se vor putea dubla in al doilea an de recoltare. Cultivarea acestei plante in regim ecologic este foarte simpla, deoarece singura interventie necesara in cultura este smulgerea manuala a buruienilor.