Pesticidele se folosesc pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor. Dacă cele naturale, cum este cazul sulfului și a piretrului, au efecte adverse limitate, în cazul celor de sinteză efectul utilizării lor pe termen lung nu a fost încă determinat.
Cert este că, de la an la an, industria de profil trebuie să inoveze pentru a găsi noi substanțe suficient de puternice pentru a putea combate dăunătorii care devin imuni la produsele deja existente pe piață. Numai că aceste substanțe nu pot fi întotdeauna degradate biologic și se acumulează la nivelul ficatului sau la nivelul țesuturilor adipoase și pot produce intoxicații grave. De exemplu, otrava din pesticide se acumulează în grăsimea somonilor, după cum a explicat Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Chiar dacă la început pare mai costisitoare, utilizarea pesticidelor bio este mai rentabilă pe termen lung decât folosirea pesticidelor chimice, potrivit agricultorului Mircea Croitoru, care cultivă de ani buni roșii ecologice la Matca. „Cei care folosesc chimicale își omoară pământul”, subliniază el.
Remedii din grădină
Pe lista substanțelor folosite de el se numără humusul și sulful. Alte substanțe la îndemână sunt extractul de urzică, de frunze de roșii și de cartofi, infuzia de Condurii Doamnei, plămădeala de pelin sau zeama de tutun. Dintr-un kilogram de tulpini cu frunze de urzică, care se amestecă cu 1o litri de apă și se lasă la „dospit” 12 ore, se obține o soluție numai bună pentru combaterea păduchilor de frunze. Extractul de frunze de roșii și cartofi este recomandat pentru a combate albița care afectează culturile de varză, conopidă și alte crucifere, datorită conținutului de solanină.
Păduchii lânoși pot fi combătuți cu o infuzie de Condurii Doamnei. Această plantă conține sulf și antibiotice naturale, care au un impact negativ asupra acestui tip de dăunători.
Tot pentru combaterea păduchilor se pot folosi cu succes și plămădeala de pelin sau zeama de tutun. Aceasta din urmă se obține prin dizolvarea unei țigări în 5 litri de apă timp de 24 de ore. Amestecul rezultat poate fi folosit cu succes împotriva larvelor, omizilor, gândacului de Colorado sau a păduchilor țestoși.
Acarienii, omizile și afidele nu fac față unei soluții obținute din 5 ardei iuți mărunțiți și pisați bine, peste care se toarnă 50 de ml de apă. Amestecul se lasă la macerat 24 de ore. Ulterior, se diluează, proproția optimă fiind de 10 ml de soluție la 1 litru de apă. Soluția nou obținută se aplică prin pulverizare.
O altă variantă la îndemână este colectarea dăunătorilor, mai ales dacă vorbim de gândaci de Colorado sau omizi. Aceștia se strivesc și se mărunțesc bine. Poate fi folosit și un blender. La o parte „amestec de gândaci/omizi” se adaugă 2 părți apă. Dacă metoda de aplicare este pulverizarea, amestecul trebuie strecurat. Dacă se folosește o măturică, atunci nu mai este necsară această etapă. Specialiștii încă nu știu de ce această soluție funcționează. Unii susțin că în momentul colectării și uciderii dăunătorilor, aceștia secretă hormoni de teamă și panică, pe care rudele lor rămase în viață îi descifrează ca atare și fug pentru a-și proteja propria viață. Alții susțin că rudele supraviețuitoare își pierd apetitul când hrana are gustul fraților căzuți „la datorie”. Cert este că, până la prima ploaie, dăunătorii evită locurile stropite cu „sângele” neamurilor lor.