Ministrul Oros, despre plafonarea subventiilor primite de fermieri: Avem doua variante

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca Romania poarta negocieri pe subiectul plafonarii subventiilor agricole si ca pana acum sunt pe masa doua discutii: cea cu plafonarea voluntara cu plata redistributiva si cealalta, plafonarea la 300.000 de euro fara cheltuielile legate de forta de munca, noteaza Agerpres.

„Pozitia oficiala a Guvernului Romaniei, a Ministerului Agriculturii privind plafonarea este urmatoarea: avem doua variante de negociere. In primul rand plafonarea voluntara, dupa o analiza socio-economica interna, cu plata redistributiva, iar o a doua varianta este plafonarea la 300.000 de euro, sigur in afara cheltuielilor legate de forta de munca”, a spus Adrian Oros.

Dacian Ciolos, reprezentant al Romaniei in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European,  a explicat ca principala problema care a dus la discutia de plafonarea subventiilor e reprezentata de fermierii care primesc bani de la UE insa nu pot sa justifice modul in care au fost folositi.

„Pozitia mea este ca principala problema care a dus la acest obiectiv al plafonarii subventiilor si limitarii lor vine din perceptia care exista in spatiul public ca multi agricultori primesc bani, sute de mii, chiar milioane de euro si zeci de milioane de euro fara sa dea seama modului in care sunt folositi, doar plata la hectar”, a spus Ciolos.

Ciolos, despre plafonare: Romania nu pierde acei bani

Oficialul roman a mai explicat ca fondurile care depasesc plafonul stabilit vor ramane tot in tara si ca ar putea ramane chiar in ferma pentru care s-au acordat, cu conditia ca acestia sa fie folositi pentru investitii.

„Cred ca una dintre solutii pe care o putem oferi la o varianta de rezolvare a acestei chestiuni a plafonarii este ca suma ce trece de acel plafon – care si acela va fi negociat – trebuie sa fie clar ca ramane in tara. Deci, Romania nu pierde acei bani. In al doilea rand eu as sustine chiar ideea ca banii sau cea mai mare parte din banii respectivi sa ramana in ferma respectiva, dar cu conditia ca ei sa fie atribuiti unor masuri de investitii in domenii care sa raspunda la aceste provocari la care si agricultura trebuie sa faca fata si sa fie creatoare de oportunitati pentru agricultori. Adica investesti in tehnologia digitala pentru ferma, investesti in valorificarea produselor pe piata, investesti in atragerea de tineri si crearea de locuri de munca in ferme si in procese de diversificare a activitatii din ferma, care sa fie favorabile si comunitatii pe teritoriul pe care ai terenurile agricole. Cred ca aproape ca nu este fermier care sa nu aiba teren agricol pe cel putin doua sau trei comune. Daca venim cu astfel de idei eu cred ca putem cu totul justifica faptul ca banii respectivi sunt folositi pentru a atinge obiective care sunt stabilite ca prioritare la nivel european”, a mai spus Dacian Ciolos.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE