Ministrul Daea a vorbit despre Planul National Strategic 2023-2027, prin care fermierii romani si agricultura romaneasca beneficiaza de sustinere in valoare de 15,8 miliarde de euro. Potrivit spuselor sale, 75% dintre sumele de bani care sunt distribuite fermierilor provin de la Uniunea Europeana.
Ministrul a prezentat, miercuri, la Slatina, Planul National Strategic 2023 – 2027, intr-o conferinta organizata in cadrul campaniei “Caravana Cunoasterii” de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.
Petre Daea a mentionat ca Romania are un Planul National Strategic echilibrat si i-a indemnat pe fermieri sa atraga fondurile europene prevazute in acest document programatic.
“Un plan exceptional, din punct de vedere al valorii lui, prin obiective si din punct de vedere al sustinerii, de 15,8 miliarde euro, suma importanta, pe care din fericire, Romania, prin agricultura, a adus banii acestia in tara si vrem sa-i aducem in totalitate si de aici incolo. (….)
Intr-o exprimare tehnica din partea celor de la UE, spunand ca Romania are unul dintre cele mai echilibrate planuri nationale strategice. (…)
Citeste si: Fermierii francezi protesteaza, dupa un acord controversat intre UE si Chile
Este un document programatic ce vizeaza domeniul pe o perioada lunga de timp. (…)
Sa luam banii de la Uniunea Europeana, pentru ca, stimati fermieri, 75% din banii care se distribuie fermierilor vin de la UE.
Pe de o parte sa luam toti banii, pe de alta parte sa compatibilizam conceptul UE cu interesele si nevoile pe care le au fermierii romani”, a declarat ministrul Agriculturii.
Petre Daea a aratat ca prin PNS, 2023 – 2027, este mutata atentia de la conformitate catre rezultate si performanta, iar documentul aduce ca noutate si un grad de flexibilitate mai mare in stabilirea regulilor de eligibilitate.
“Ce este nou, sunt cele doua mari principii, se muta atentia de la conformitate la performanta, nu-i usor acest lucru, iar al doilea, un grad ridicat de flexibilitate a regulilor de eligibilitate, putem sa facem miscari intre piloni, dar asta n-o putem facem in fiecare zi, in fiecare luna, o putem face anual”, a precizat ministrul.
Ministrul a punctat ca documentul prevede si masuri de sustinere a tinerilor fermieri, in Romania fiind circa 199.000 de fermieri cu varste sub 25 de ani.
.
“O alta investitie importanta este in fermierii tineri.
Am translatat aceasta masura din ciclul trecut, pentru ca am avut si atunci si avem si acum si o sa vedeti ce suport au fermierii tineri pentru fiecare forma de sprijin, in asa fel incat sa fim atenti la generatiile de fermieri, sa le schimbam la timp si sa se improspateze in cunostinta de cauza si intr-un exercitiu al muncii, sa fie competitivi pe piata si in competitie cu alte tari.
Lucrul acesta este imbucurator pentru Romania, intrucat Romania de pe locul zece in 2016 a trecut pe locul cinci la structura de fermieri sub 25 de ani.
Avem deja 199.000 de fermieri care au sub 25 de ani. Investim in continuare aici”, a declarat Petre Daea.
Deputatul de Olt Florin Barbu a sustinut in cadrul conferintei ca prin finantarile prevazute in PNS 2023 – 2017 vor fi create peste 12.000 de locuri de munca.
“Se vorbeste despre viitorul fermierilor dar si despre viitorul agriculturii. Eu consider ca Planul Strategic 2023 – 2017 este exact viitorul agriculturii romanesti in aceasta perioada.
Stiu ca prin Planul National Strategic sunt peste 100 de masuri de sprijin direct catre fermieri, sunt peste un miliard de euro pentru finantare in zootehnie, in industria alimentara, in procesare, ceea ce ne face sa credem ca in Romania, din estimarile facute, vor fi create peste 12.000 locuri de munca prin acest program”, a declarat Florin Barbu, presedinte al Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor. .
In cadrul actiunii “Caravana Cunoasterii”, MADR va organiza Conferinte nationale si regionale, astfel incat fermierilor din tara sa le fie aduse la cunostinta informatiile cuprinse in PNS si sumele pe care le au la dispozitie pentru a le investi in agricultura si dezvoltare rurala.
Fermierii romani si agricultura romaneasca vor beneficia de 15,83 miliarde de euro prin Planul National Strategic 2023-2027, prin Pilonul I – Plati directe si interventii sectoriale si prin Pilonul II – Dezvoltare rurala.