Peștele și salatele merg cel mai bine cu vinuri albe, în vreme ce mâncărurile grase sau picante trebuie stinse cu vinuri roșii, corpolente.
Piața vinului este una dintre cele mai prolifice când vine vorba despre diversitatea sortimentelor din rafturile magazinelor sau din crama restaurantelor. Alegerea vinului potrivit, în funcție de felurile de mâncare servite la masă este foarte importantă, deoarece vinul poate altera gustul alimentelor, transformându-l într-unul metalic, amar sau prea dulce.
De regulă, cel mai bine este să se asocieze vinuri cu mâncăruri cu aceleași caracteristici. Adică, vinurile dulci să fie servite cu mâncăruri dulci, iar vinuri amare cu mâncăruri sărate. Spre exemplu, la tort nu se va servi un vin roșu, corpolent, ci o șampanie.
Această metodă de asociere a vinurilor cu mâncărurile este valabilă și în ceea ce privește culoarea acestora. Vinurile albe se combină cu cărnuri albe și vinurile roșii cu carnea roșie. Cele mai multe vinuri roșii conțin un element amărui, numit tanină, care se potrivește mai bine cu cărnuri mai grase, roșii, cum sunt cele de porc sau de vită.
Iată câteva sfaturi practice, ca să nu te încurci fie că ai invitați la masă la tine acasă, că mergi la masă la restaurant sau trebuie să duci o sticlă de vin gazdei care te-a invitat să-i deguști preparatele.
Vinurile albe
- Vinurile albe, seci, acide, cu nuanțe proaspete, fructate se servesc cu pește, preparate din pește, salate, paste, legume rumenite ușor și meniuri ușoare.
- Vinurile albe demiseci, fine se asociază foarte bine cu somonul, puiul, curcanul, fazanul, potârnichea, porcul sau preparatele obținute din aceste sortimente de carne.
- Vinurile albe demidulci merg foarte bine cu preparate din pui cu sos gras, cremos, moluște sau gustări.
- Vinurile albe dulci, fructate sunt perfecte pentru a stinge preparatele orientale picante, garnisite cu curry.
Vinurile roșii
- Vinurile roșii ușoare se asociază, de regulă, cu carnea la grătar sau la cuptor, cu legume rumenite, paste la cuptor sau brânză.
- Vinurile roșii corpolente sunt ideale pentru a stinge biftecul, mâncărurile grase și picante, care conțin, de exemplu, mult chilli.
Vinurile roze
- Vinurile roze ușoare sau vinurile roze ușor fructate sunt ideale pentru salate, friptura rece, brânzeturi și paste.
- Vinurile roze rustice se asociază cu precădere cu preparatele mediteraneene, picante, pregătite la grătar, cu somonul la grătar sau cu salata de fructe de mare.
Totuși, uneori e bine și să experimentezi. De exemplu, unii bucătari asociază sosuri iuți cu deserturi de ciocolată. Așa că și un vin fructat poate „uda” un preparat garnisit cu chilli. De asemenea, este foarte important obiceiul de consum al comesenilor. Dacă ei beau de rgulă doar vin roșu, atunci e mai potrivit ca somonul să fie servit cu astfel de vin.