Aproape 4.000 de fermieri din judetul Hunedoara sunt nevoiti sa restituie subventiile incasate de la APIA, dupa ce Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a descoperit ca banii europeni au fost platiti agricultorilor „in mod necuvenit”. O situatie similara se intalneste si in Maramures, unde fermierii trebuie sa dea inapoi subventii in valoare de circa 4,1 milioane de euro.
Mai exact, in urma controalelor efectuate, APIA Hunedoara a descoperit ca in perioada 2007-2016, circa 4.000 de fermieri au adunat debite in valoare de patru milioane de euro, potrivit publicatiei „Glasul Hunedoarei”. Motivul pentru care, acum, fermierii sunt buni de plata se datoreaza faptului ca declaratiile facute de acestia nu corespundeau cu realitatea din teren.
„La nivelul judetului avem aproximativ 4.000 de fermieri care in perioada 2007-2016 au adunat in total 7.246 de debite. Valoarea totala a debitelor acumulate in decursul anilor a ajuns la 17.752.000 lei (echivalentul a aproximativ patru milioane de euro), suma care trebuie restituita agentiei. Motivele se datoreaza nerespectarii conditiilor de agromediu, supradeclararii, nerespectarii dimensiunilor inscrise in titlurile de proprietate etc. Aici nu este vorba despre subventii incasate ilegal, ci doar in mod necuvenit. Spre exemplu, daca fermierii depun cererea pentru incasarea subventiilor si nu aduc toate actele pâna la sfârsitul campaniei de primire a cererilor, atunci sunt penalizati si acumuleaza debite. In plus, daca fermierul declara in cererea de plata ca va semana porumb si el planteaza grâu, la control acest lucru se va identifica, iar fermierul va fi penalizat”, a precizat directorul APIA Hunedoara, Marcel Socol, pentru sursa citata.
De asemenea, o situatie asemanatoare se intalneste si in Maramures, unde exista circa 10.460 de dosare ale fermierilor care acum sunt nevoiti sa dea inapoi subventiile.
„Referitor la platile efectuate catre fermieri si ulterior dovedite necuvenite, exista in total 10.460 de dosare, suma totala stabilita fiind de 4.191.278 euro, din care s-a recuperat 86,56%. In perioada octombrie 2015 – septembrie 2016, APIA a avut in instanta 45 de dosare, din care 20 de litigii inregistrate in 2016. Suma totala platita catre fermierii si producatorii agricoli din Maramures in cursul anului trecut a fost de 42 milioane euro. Fermierii care au aplicat schema pentru micii fermieri reprezinta 78% din totalul celor care au solicitat plati directe in judetul Maramures”, a anuntat Ioan Florin Urs, director executiv APIA Maramures, potrivit publicatiei „Informatia Zilei”.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca pana la data 16.09.2016, din totalul de 944.075 cereri unice de plata aferente Campaniei 2015, au fost emise ordine de plata pentru 98,56% din cereri, reprezentand un numar de 930.488 beneficiari.