Ministerul Agriculturii a publicat pe propriul site un proiect de lege care vizeaza stabilirea culturilor energetice nonagricole. Acestea sunt eligibile la subventiile APIA.
Potrivit proiectului de Ordin, „se stabileste Lista culturilor energetice nonagricole, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. Culturile energetice nonagricole din anexa, se stabilesc la nivel de gen botanic, fiecare gen botanic cuprinzând toate speciile care apartin genului botanic respectiv”.
Iata lista culturilor energetice nonagricole:
– Salcie energetica – Salix
– Iarba-elefantului – Miscanthus
– Plop – Populus
– Stuf gigant – Arundo
– Arborele printesei – Paulownia
– Arbust de petrol – Jatropha
– Iarba energetica – Elytrigia
– Laptele câinelui – Euphorbia
Culturile de plante energetice sunt eligibile la schemele de plati directe din fonduri europene, precum si la ajutorul national tranzitoriu, platit de la bugetul de stat.
Cuantumul platilor la hectar se stabileste anual prin Hotarare de Guvern, dupa determinarea suprafetelor eligibile la plata de catre APIA.
Potrivit informatiilor Agentiei de Plati, numarul cultivatorilor de plante energetice creste an de an.
Mai mult decat atat, exista masuri in cadrul Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 care sprijina proiectele de obtinere a energiei din resurse regenerabile precum Masura 4 ”Investitii in active fizice” sprijina printre altele si investitii in instalatii pentru producerea de energie electrica si/sau termica, prin utilizarea biomasei, Masura 6 ”Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor” sprijina investitiile in productia de combustibili din biomasa sau masura 19 ”Dezvoltarea Locala LEADER” prin care sunt incurajate printre altele si investitiile ce vizeaza promovarea utilizarii surselor de caldura pe baza de biomasa, crearea si dezvoltarea de sisteme de producere si distributie a biogazului la nivel de comunitate.