O echipa din Romania formata din specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor s-a deplasat la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) si Bruxelles (Belgia).
Astfel, in perioada 19 – 26 iunie 2017, echipa a avut ca obiectiv realizarea studiului comparativ in ceea ce priveste produsele alimentare susceptibile de dublu standard.
Deplasarea s-a realizat ca urmare a scrisorilor transmise de Ministrul Petre DAEA, omologilor sai din Olanda, Germania si Belgia. In Romania, in vederea analizarii si depistarii eventualului dublu standard in privinta calitatii alimentelor produse in Vestul Europei, s-a constituit, la finalul lunii februarie a.c., un grup de lucru format din reprezentanti ai institutiilor mai sus mentionate.
Grupul a realizat, intr-o prima etapa, analize de laborator pentru un numar de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peste, miere albine, legume si fructe), avand ca termen de comparatie informatiile declarate pe eticheta de catre producatori/distribuitori.
Pe perioada deplasarii au avut loc intalniri cu oficiali ai ambasadelor din tarile mai sus mentionate si cu experti/reprezentanti ai autoritatilor de control din Belgia. Delegatia Romaniei a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate in functie prezenta lor in statele mai sus mentionate si in Romania, precum si de produsele identice care se regasesc pe rafturile magazinelor din tarile vizate: LIDL – Germania si Olanda; KAUFLAND – Germania; Belgia – DELHAIZE (Mega Image –Romania).
Produsele recoltate au fost selectate conform competentelor de catre reprezentantii ANPC si ANSVSA, tinand cont de ingredientele si declaratiile nutritionale ale acestora si, mai ales, tinand cont ca aceleasi produse din tarile vizate sa aiba acelasi producator cu cele comercializate in Romania.
Din partea oficialilor Belgiei au participat Eric Sonnet (Director Directia A – Directia Generala Inspectoratul Economic), Christiaan De Schacht (Inspector – Directia Generala Inspectoratul Economic) si Ruben Verstraete (Inspector – Directia Generala Inspectoratul Economic).
Discutiile au fost deschise de catre reprezentantul Ambasadei Romaniei la Bruxelles, Marcel Stefan SIMA, Ministru-consilier, care a tinut sa mentioneze importanta actiunii reprezentantilor din Romania.
Deplasarea s-a incheiat in seara zilei de 26.06.2017, cand probele recoltate din Belgia, Olanda si Germania au fost predate in conditii optime (refrigerator cu temperatura controlata) catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, ce apartine ANSVSA.
Dupa revenirea in tara, in perioada 28-29 iunie 2017, aceeasi echipa a efectuat actiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda si Germania, comercializate pe piata din Romania.
Dupa finalizarea analizelor de laborator si emiterea buletinelor de analiza se va intocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunostinta opiniei publice.
In Germania, Olanda si Belgia au fost identificate si prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peste, ciocolata), acelasi numar de probe fiind prelevat si din Romania.
Probele au fost inaintate spre analiza comparativa Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, apartinand ANSVSA.