MADR: 2 miliarde de lei pentru fermierii afectati de seceta

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii va incepe, in perioada urmatoare, plata despagubirilor pentru seceta, in valoare de 2 miliarde de lei (circa 400 milioane euro), in acest an fiind afectate major indeosebi culturile de porumb si floarea soarelui, a declarat marti Violeta Musat, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), la o conferinta de specialitate.

„In aceasta perioada vom incepe plata despagubirilor pentru seceta, in valoare de 2 miliarde de lei, reprezentand circa 400 de milioane de euro.

Ieri (luni, n.r.) s-a finalizat campania de depunere a cererilor pentru despagubirile la seceta, urmand ca in urmatoarele 5 zile lucratoare sa fie transmise situatiile centralizatoare dupa care Ministerul Agriculturii va efectua efectiv platile in conturile fermierilor”, a mentionat Violeta Musat, la ZF Agrobusiness Summit 2024.

Ea a subliniat ca seceta din acest an a afectat major indeosebi culturile de porumb si floarea soarelui.

Citeste si: APIA plateste peste 239 milioane lei pentru motorina utilizata de fermieri

„Anul 2024 a fost influentat major de seceta instalata pe o mare parte a teritoriului agricol, al treilea an de seceta, care a afectat major indeosebi culturile de porumb si floarea soarelui.

Desi recoltele din acest an asigura necesarul intern, ele vor conduce la micsorarea aportului la export, cu influenta semnificativa asupra balantei comerciale de produse agroalimentare.

Precipitatiile inregistrate au fost reduse cantitativ si chiar absente in toate regiunile, exceptand unele areale agricole reduse din vestul, nordul si centrul tarii, unde s-au inregistrat cantitati de apa mai insemnate.

Manifestarea acestor fenomene a avut efecte negative asupra culturilor agricole infiintate in toamna anului 2023, dar mai ales in primavara anului 2024, care a fost caracterizata printr-o lipsa masiva de precipitatii.

Intelegem dificultatile cu care se confrunta sectorul agricol si ne concentram toate eforturile pentru a oferi solutii rapide si eficiente prin masuri de sprijin concret si de adaptare la noile realitati”, a adaugat Violeta Musat.

Potrivit acesteia, Ministerul Agriculturii ramane ferm angajat in sprijinirea fermierilor romani si va continua sa lupte „pentru protejarea intereselor lor, asigurand securitatea alimentara si sustenabilitatea agriculturii romanesti”.

„Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Guvernul Romaniei a actionat pentru reducerea influentei negative a acestor fenomene si compensare a pierderilor fermierilor printr-o serie de masuri insemnate si continua sa sprijine fermierii romani prin masurile esentiale de sprijin alocate din bugetul de stat.

Masurile de sprijin alocate de la bugetul de stat au insumat, anul acesta, pana in prezent, 2,3 miliarde de euro.

Zece masuri de la bugetul de stat au fost ca ajutoare nationale tranzitorii in sectorul vegetal si animal pentru campania 2023, in valoare de 214 milioane de euro”, a completat Musat.

Conform secretarului de stat, cinci masuri de plati directe au fost pe cadrul Ucraina, suma acordata fiind de 472,3 milioane de euro.

Circa 92,9 milioane de euro a reprezentat ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agricultura.

Pentru doua programe de investitie in reproductie in doua sectoare importante suin si avicol, cu 63 de obiective de investitii, s-au platit pana in prezent 147,2 milioane de euro, urmand ca pana la finalul anului 2024 sa fie finalizate inca 31 de obiective.

„Tot de la bugetul de stat, mai avem doua scheme de ajutor de stat sub forma de grant la creditele acordate, in valoare de 725,1 milioane de euro, din care programul Rural Plus si schema de ajutor de stat Creditul fermierului.

In acest moment facem platile pentru subventiile acordate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in valoare de 1,2 miliarde de euro, care reprezinta un procent de 70% din cuantumul interventiilor din Fondul European de Garantare Agricola si 85% din masurile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala”, a mai precizat oficialul citat.

Ea a aratat ca, de la 16 octombrie pana la 1 decembrie, se acorda avansuri sub forma de subventii derulate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

„Tot in aceasta perioada am alocat 79,4 milioane de euro pentru plata motorinei pentru trimestrul trei.

Toate aceste masuri ne-au dat posibilitatea sa sprijinim agricultorii pentru insamantarea pana in prezent a unei suprafete reprezentand 60% din suprafata preconizata la graul de toamna, 90% la orzul de toamna – si a unei suprafete mai mari cu 7% decat cea prevazuta la rapita, aceasta actiune fiind in desfasurare.

Romania cauta sa iasa dintr-un ciclu lung, de peste 3 ani la rand, de sub influenta valului de seceta, a influentei razboiului pe care il avem la granita, pentru ca aceste doua lucruri au influentat structura noastra agricola”, a mai spus secretarul de stat.

In opinia sa, productia alimentara si agricola reprezinta o parte esentiala a societatii europene si a securitatii si diversitatea alimentelor si agriculturii europene este un atu important.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE