Ferma de bivoli poate fi o alternativa profitabila la cresterea vacilor, daca se mizeaza pe un efectiv cat mai mare. Cu aceasta idee, un tanar fermier din judetul Brasov, a reusit sa isi transforme mica ferma de familie intr-o exploatatie care adaposteste astazi 60 de bivoli. Iar lucrurile sunt doar la inceput!
„Am bivoli de cand ma stiu, de la parintii mei. Anul trecut, de prin vara, ne-am hotarat sa facem o ferma mai mare. In acest sens am reusit sa cumparam o fosta magazie de la CAP. Jos am facut grajdul, iar deasupra depozitam furajele. Am modernizat complet, am tras curent, apa, am betonat, toata investitia ajungand la circa 25.000 de euro. Mizam foarte mult pe marirea efectivului, in prezent suntem la 60 de capete”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Ionut Meterna, in varsta de doar 26 de ani.
Aproape 95% din efectivul detinut de tanarul fermier este alcatuit de bivolite, existand insa si un taur autorizat, cu pedigree, cumparat de Ionut Meterna anul trecut, special pentru reproductia animalelor.
Deoarece laptele de bivolite este recunoscut pentru calitatile sale nutritionale net superioare celui de vaca, si pretul lui este unul mai piperat. Acest lucru, coroborat cu numarul redus de ferme de bivoli din tara, il ajuta pe tanarul fermier sa aiba o exploatatie profitabila.
„Avem multe persoane care ne cunosc si cumpara direct laptele crud de la noi. Acest lucru se intampla pentru ca nu prea mai exista bivoli, insa cererea e una destul de mare. Oamenii si-au dat seama de calitatile acestui lapte, comparativ cu cel de vaca. Eu dau litrul, pe timpul verii, cu 5 lei, vara mai scad putin. Am un profit de circa 30% sa spunem, la efectivul pe care il am, in conditiile in care un animal imi da circa 8 litri de lapte pe zi”, mai spune Ionut Meterna.
Avand in vedere ca un bivol poate ajunge la o greutate de circa 800 – 900 kg, hrana acestuia este deosebit de importanta. Mai mult decat atat, furajarea trebuie sa ii ofere animalului si substantele necesare pentru a-si spori lactatia.
„Aproape 95% din furaje le producem noi. Pe timp de vara merg la pasune, iar iarna le dau fan si siloz. Pentru tineretul de pana la 1 an le dam siloz cu faina, iar uneori soia, porumb si triticale. Mai venim cateodata si cu niste suplimente de calciu, pentru a-i ajuta la lactatie”, mai spune Ionut Meterna.
Din punct de vedere al comportamentului, chiar daca sunt niste animale masive, bivolii sunt blanzi in special cu persoanele cunoascute. Cand vine vorba de straini, lucrurile se pot schimba radical. „Bivolii sunt blanzi cu stapanii, mai putin cu restul. Ai mei insa, deoarece au venit multi sa-mi calce pragul, s-au obisnuit oarecum cu lumea. La inceput, aveam niste exemplare care nu lasau pe nimeni sa le atinga. Este important sa nu iti fie teama de ele, simt lucrul acesta”, explica tanarul fermier.
Exista insa si cateva mici neajunsuri cand vine vorba de bivoli in comparatie cu vacile de exemplu. Daca o vaca poate da cantitati insemnate de lapte pe zi, o bivolita intre 7 – 13 litri pe zi. De asemenea, bivolii au nevoie de mai mult timp pana cand sa ajunga la varsta reproducatoare. De exemplu, o bivolita este fatata dupa ce animalul matur atinge 3,5 ani, in timp ce vaca dupa 1,5 – 2 ani. Si pretul este unul ceva mai mare, un exemplar foarte bun ajungand la circa 1.200 de euro, conform tanarului fermier.
Pentru viitor, Ionut Meterna iti proune sa ajunga la un efectiv de 100 de bivoli maturi, precum si sa isi doteze ferma cu o sala de muls profesionala. „M-am gandit si la fonduri europene, insa procedurile sunt putin cam greoaie. Insa vreau sa ma documentez mai mult, sa vad daca as putea sa indeplinesc conditiile specifice”, mai spune Ionut Meterna.
Laptele de bivolita contine de doua ori mai multe grasimi decat cel de vaca. Acest lucru confera consumatorului o senzatie de satietate pentru mai mult timp, fiind insa mai greu digerabil. De asemenea, laptele de bivolita are cu circa 40% mai multe proteine in comparatie cu cel de vaca. Mai exact, 100 ml de lapte de vaca contine 70 kcal, in timp ce aceeasi cantitate de lapte de bivolita contine 100 kcal.