ISU, informatii despre activitatea pentru care fermierii isi pot pierde subventiile

Facebook
Twitter

Purtatorul de cuvant al ISU Suceava a declarat ca vegetatia uscata de pe circa 11 hectare de teren a ars in incendii izbucnite in ultimele 24 de ore, relateaza Agerpres.

Conform aceleiasi surse, pompierii militari au intervenit la opt incendii de vegetatie uscata, pornite de la focuri in spatii deschise.

In sprijinul pompierilor au venit si serviciile voluntare pentru situatii urgenta din localitatile unde a ars vegetatie uscata, respectiv Dornesti (500 mp), Falticeni (15.000 mp), Voitinel (70.000 mp), Negostina (10.000 mp), Horodnic de Sus (5.000 mp), Solca (60 mp), Capu Codrului (3.000 mp) si Bilca (10.000 mp).

Vantul puternic a ingreunat operatiunea pompierilor

Potrivit reprezentantului ISU Suceava, misiunea cea mai dificila a fost la Voitinel, din cauza suprafetei afectate, dar si a vantului puternic ce dezvolta si propaga cu repeziciune incendiul.

Pentru stingerea flacarilor au intervenit pompieri de la Garda de Interventie Vicovu de Sus si de la Detasamentul Radauti, sprijiniti de patru servicii voluntare pentru situatii de urgenta din Voitinel, Bilca, Galanesti si Horodnic de Sus, cu opt autospeciale. Incendiul a afectat o suprafata de 7 hectare, dintre care doua cu o plantatie de salcami, la care nu a fost afectat coronamentul arborilor.

Apelul pompierilor la populatie

Pompierii fac apel la populatie sa respecte restrictiile in ce priveste focul deschis, in conditiile in care legile in vigoare interzic arderea la intamplare a vegetatiei uscate, iar cei care o fac pun in pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieti omenesti.

Totodata, ISU Suceava atrage atentia ca un rol important in prevenirea incendiilor in profil teritorial il au autoritatile administratiei publice locale care, prin toate parghiile legale de care dispun, trebuie sa determine populatia sa se comporte si sa actioneze in spirit civic.

Ce risca persoanele care isi incendiaza miristile

Arderea miristilor, a vegetatiei uscate, a resturilor vegetale si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE