Întrebuințări spectaculoase ale sfeclei de zahăr

Facebook
Twitter

Pe o piață cu prețuri în scădere, cultivatorii de sfeclă de zahăr ar putea primi o mână de ajutor de la industria farmaceutică.

Un studiu publicat în revista Plant and Cell Physiology arată că hemoglobina din sfecla de zahăr poate fi folosită la crearea unui substitut pentru sânge.

„Hemoglobina descoperită în sfecla de zahăr este aproape identică cu cea umană, în special cu cea din creier”, a declarat conducătorul studiului, Nélida Leiva-Eriksson, doctorand la Universitatea din Lund, Suedia.

Cercetătorii au descoperit hemoglobina în rădăcina, frunzele și florile sfeclei de zahăr.

„Anterior, se credea că anumite plante produc hemoglobină doar în condiții de stres, cum sunt seceta sau înghețul. Noi am arătat că hemoglobina est produsă chiar și în condiții normale”, a spus cercetătoarea.

În ciuda similitudinilor cu hemoglobina umană, hemoglobina din sfecla de zahăr are și funcții diferite. Una dintre acestea este de a ține sub control oxidul de azot, astfel încât acesta să nu devină toxic pentru sfecla de zahăr.

Însă, procedura de obținere a hemoglobinei din sfecla de zahăr este similară celei pentru producerea zahărului, iar oamenii de știință spun că marea provocare este de a obține cantități suficiente și sunt încrezători că atât sfecla de zahăr, cât și alte plante pot veni în sprijinul medicinei.

În corpul uman, hemoglobina are rol în transportul oxigenului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE