Ierburi aromatice si insecte benefice culturilor de legume

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Rotatia culturilor si plantarea impreuna a unor legume si ierburi aromatice ne pot scuti de multe batai de cap, cand vine vorba de combaterea daunatorilor si a bolilor.

Multi gradinari au observat ca, plantand alaturi legume ierburi aromatice care „se inteleg”, reusesc sa obtina recolte mai bogate, cu efort mai mic. Aceasta tehnica, a plantelor companion, nu este noua, dar incepe sa fie din ce in ce mai apreciata de catre cei care doresc recolte curate, fara chimicale. Pe langa faptul ca se reduce substantial cantitatea de erbicide sau insecticide folosite, alaturarea anumitor plante in gradina are efect pozitiv nu doar asupra productivitatii acestora, ci si a savorii legumelor si fructelor, chiar daca oamenii de stiinta nu sunt intru totul de acord cu invataturile bunicilor.

Reusita aplicarii acestei tehnici a plantelor companion depinde si de calitatea si sanatataea solului, dar si de folosirea de samanta de calitate, care sa nu fie purtatoare de boli sau daunatori. In plus, unele plante pot profita de pe urma altora, care nu se dezvolta bine in compania celor dintai. Aceasta este si situatia anasonului, care germineaza foarte bine alaturi de coriandru. Aceasta insa nu pare sa beneficieze de pe urma vecinitatii cu anasonul, deoarece nu se dezvolta armonios.

La randul sau, usturoiul impiedica dezvoltarea si raspandirea gandacului japonez, dar are efecte negative asupra cresterii si dezvoltarii mazarii si fasolei.

Insecte benefice culturilor de legume

Cand va proiectati gradina si decideti unde veti planta fiecare tip de leguma si ierburile aromatice, este bine sa va ganditi ca anumite plante atrag o serie de insecte care se hranesc cu daunatori de tipul afidelor si omizilor. Spre exemplu, cercetatorii de la Facultatea de Agricultura, Alimentatie si Mediu din cadrul Universitatii din Kentucky sustin ca insectele din ordinul Neuroptera sunt extrem de subapreciate pentru munca pe care o depun in gradini, deoarece ele curata culturile de afide, precum si de alti daunatori cu corp moale si oua de insecte. Insectele din ordinul Neuroptera au diferite dimensiuni, de la 2-3 milimetri la cativa centimetri. Numele ordinului vine de la aspectul aripilor membranoase, care sunt aproximativ egale si au nervatiunea foarte deasa, ca o retea neurala. Popular, li se mai spune Dantela verde. Aceste insecte, asemeni buburuzelor, sunt prezente peste tot de cum incepe primavara si pana toamna si contributia lor la reducerea daunatorilor este substantiala, sustin cei de la Universitatea din Kentucky.

Te-ar putea interesa si:

 

In America de Nord, pentru a se reduce cantitatea de pesticide folosita mai ales in sere, se produc si se comercializeaza oua ale acestor insecte. Introduse in sera, din oua ies larvele care nu au aripi si, deci, raman in spatiul de cultura pana cand isi dobandesc „echipamentul” de zbor. Astfel, cantitatea de daunatori consumata este mai mare decat in cazul in care s-ar introduce insecte.

Insectele din ordinul Neuroptera sunt benefice culturilor de legume.
Sursa foto: Charles J Sharp

Larvele de buburuza se hranesc si ele cu afide. La randul lor, carabusii aduna daunatorii care misuna pe sol.

Sirfidele adulte se hranesc in special cu polen si nectar, insa larvele lor au o dieta foarte variata. Larvele unor specii din aceasta familie numeroasa de insecte sunt saprofite, adica se hranesc cu plante, alte insecte sau larve moarte sau materii biologice in putrefactie. Unul dintre felurile lor preferate sunt tripsii, membrii unei alte familii numeroase de insecte de mici dimeniuni care se hranesc cu seva plantelor. Ceea ce e mai rau este ca tripsii sunt carausi excelenti pentru virusi si alte boli.

Gardul viu, casa insectelor benefice pentru culturile de legume

Asa cum scriam mai sus, adultii din speciile de insecte benefice pentru gradina prefera polenul si nectarul, de aceea este bine ca in gradina sa avem si tufe cu flori care sa ii atraga. In plus, trebuie sa tinem cont de faptul ca meniul insectelor benefice depinde de stadiul in care se afla acestea. Mai mult decat atat, aceste insecte au nevoie de protectie in perioadele care trec de la stransul frunzelor si pregatirea solului pentru semanat si pana la aparitia plantelor din gradina.

Acest rol era inainte preluat de gardurile vii, care insa au devenit tot mai putine in gradini astazi. Insa un gard viu peren, in care sa alterneze arbusti fructiferi si arbusti cu inflorescente bogate nu doar ca va oferi placere ochiului, dar va ajuta si la bunastarea gradinii, pentru ca va deveni casa insectelor benefice pentru legumele si ierburile aromatice cultivate.

Plante companion care atrag insectele benefice culturilor de legume

Exista o serie de plante companion care atrag insectele benefice. Printre acestea se numara cimbrul, rozmarinul si menta. Sirfidele sunt atrase de fenicul, marar, coriandru, marar si trifoi. Margaretele si musetelul atrag alti pradatori benefici, cum sunt viespea si sirfidele.

Ierburile aromatice sunt buni vecini pentru legume pentru ca atrag insectele benefice si tin la distanta daunatorii si bolile. Coriandrul, condurul doamnei si arpacigul sunt luptatori redutabili in razboiul contra afidelor. Furnicile se feresc de vetrice, in vreme ce viermele care devoreaza sparanghelul nu sesimte bine deloc daca in preajma delicatelor dorite sunt puse tufe de galbenele.

Aceleasi galbenele, precum si condurul doamnei si rozmarinul unt utile si in alungarea gargaritei fasolei.

Molia verzei fuge daca da de isop, menta, oregano, rozmarin, salvie sau cimbru.

Rozmarinul si salvia tin departe musca morcovului, in vreme ce hreanul este un bun aliat in lupta cu gandacul cartofului (Gandacul de Colorado).

Rozmarinul si busuiocul va pot fi de ajutor si daca aveti tantari care va dau tarcoale prin gradina, deoacere micile insecte nu prea suporta aroma acestor ierburi aromatice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE