Idei de afaceri: Un student din Teleorman produce testuri pentru paine si se bucura de comenzi din toata tara

Facebook
Twitter

Un student din Teleorman a reusit sa reinvie o traditie veche de sute de ani: testul de argila pentru coacerea painii. Ideea de afaceri a tanarului a aparut dintr-o simpla intamplare, insa cu efort si multa munca aceasta a devenit acum o activitate profitabila, mai ales ca exista multe persoane dornice sa se bucure de gustul painii de altadata.

George Dumitru, in varsta de 24 de ani, a inceput sa confectioneze testuri pentru paine dupa ce modelul folosit de bunica sa, din comuna Beuca, s-a spart. Cu putin ajutor din partea unor vecine, tanarul a reusit nu doar sa realizeze un nou test pentru bunica sa, ci si sa confectioneze cateva modele noi in plus. Asa a luat fiinta mica afacere, in contextul in care gustul painii facute la test are in continuare multi nostalgici.

„Afacerea a inceput oarecum din intamplare. Era in 2011 atunci cand bunicii mele i se sparsese singurul test la care facea paine. Atunci am incercat cu ajutorul unor vecine sa confectionam altul. Am vazut care e procedeul si am reusit sa fac in plus vreo 3-4 testuri. Le-am pus pe siteuri de anunturi si am fost surprins sa vad cate persoane m-au sunat. Era practic o cerere nesatisfacuta. Am facut o lista cu cei care doreau si in anul urmator am inceput sa producem mai multe testuri”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, George Dumitru, administratorul site-ul Testuripaine.ro.

Tanarul, student in anul I de master la Universitatea Politehnica, reusteste sa vanda circa 15-16 testuri pe luna, cele mai multe cereri pentru acest produs fiind in lunile de vara. Un test pentru coacerea painii costa 150 de lei. „Pot spune ca produsul este foarte cautat, deoarece suntem singurii din tara care facem asa ceva. Este o oportunitate mare de dezvoltare. Testurile se confectioneaza doar vara, in perioada mai-septembrie sa spunem. In 2015 am produs circa 300 de bucati si mai avem 60 care cred ca se vor vinde pana in mai-iunie”, afirma tanarul.

Testul pentru coacerea painii, cu un diametru exterior de 50 cm, se realizeaza dupa o tehnica traditionala, materialele de realizare fiind unele la indemana oricui locuieste la tara.

„Confectionarea testului se face dupa un procedeu traditional, un fel de ritual. In prima faza avem necoie de acea argila rosie care se amesteca cu balega de cal. Aceasta are proprietatea de a lega pamantul, pentru a nu crapa testul. Se ameteca cantitati egale din aceste materii prime, se uda cu apa, se lasa la inmuiat in perioada noptii. Ziua urmatoare se respecta procedeul de amestecare traditional care inseamna calcat cu piciorul de 9 ori. Dupa care acel amestec este modelat cu mana pe matrite facute de noi din ciment. Asta deoarece ne dorim sa avem produse cat se poate de standardizate. Se usuca doar la soare, tim de 2 saptamani, apoi se pun invers, adica cu gura in sus pentru alte doua saptamani”, explica George Dumitru.

Persoanele interesate sa achizitioneze testuri pentru coacerea painii sunt in general persoane fizice, insa de la George Dumitru au cumparat in ultimii ani si restaurante cu specific traditional care au dorit sa le ofere clientilor o altfel de paine. „Paine obtinuta la test are un gust si miros aparte, total diferit de ceea ce mancam astazi. Focul la test se poate face cu vreascuri, bete de floarea-soarelui, coceni de porumb sau lemne subtiri”, mai spune George Dumitru.

In prezent, tanarul din Teleorman isi doreste sa vanda afacerea cu testuri unei persoane sau companii care ar putea sa duca mai departe acest procedeu de confectionare a obiectelor de lut. „Fiind student, am fost nevoit sa ma angajez, prin urmare nu mai am atat de mult timp sa o continui, sa ma ocup de ea asa cum ar trebui. M-ar interesa fie un parteneriat cu cineva, fie sa o vand, deoarece as vrea sa nu se piarda, mai ales ca e o activitate profitabila”, mai afirma George Dumitru

Testul reprezinta unul dintre cele mai vechi metode de coacere a panii, atat in Romania, precum si in alte tari europene, in general mediteraneene. Cel mai vechi test a fost descoperit in zona Oltului si dateaza din secolul al 10-lea. Denumirea de test provine din cuvantul latin „testum”, care semnifica vas de lut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE