Una dintre cele mai performante rase de ovine din lume, recunoscuta pentru productia sa mare de lapte, este rasa olandeza Friza, capabila sa ofere circa 500-600 litri, intr-o perioada de lactatie de 210-230 de zile. Pe langa aceasta productie importanta, laptele rasei Friza se remarca si prin continutul sau proteic ridicat, avand de exemplu o grasime de 6%.
Din dorinta de avea o rasa productiva de oi, Adrian Cioaca, din comuna Tiganesti, judetul Teleorman, si-a cumparat, acum patru ani, 6 exemplare din rasa Friza, la un pret de 250 de euro bucata.
„Acum 4 ani am cumparat 5 mielute si un berbec Friza de la cineva din zona Covasna. M-au costat cam 250 de euro bucata. In prezent detin 30 de exemplare, pot spune ca e o afacere de familie, un hobby mai mult. Am auzit de aceasta rasa din discutiile cu prietenii. M-am documentat putin mai bine si incantat de performantele ei m-am hotarat sa cumpar si eu. Daca tot am investit niste bani, am zis sa cumpar ceva de calitate”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Cioaca.
Furajata corespunzator, o oaie din rasa Friza ofera cel putin o medie de 2 litri de lapte pe zi, ajungand la circa 500-600 de litri intr-o perioada de lactatie de 210-230 de zile.
„Daca i se ofera toate conditiile si este hranita corespunzator, oaia Friza ofera o medie de 2 l de lapte pe zi, putand sa ajunga la 2,5 l. Exista unele exemplare, varfuri, care pot ajunge si la 3 litri de lapte pe zi. Un avantaj important al acestei rase, pe langa productia de lapte, este si perioada de lactatie mare. Incepe din ianuarie-februarie si dureaza pana la finalul lui septembrie. Eu le tin in stabulatie. De asemenea, si calitatea laptelui este deosebita, aceasta avand un continut de grasime de cel putin 6%” pe care si-l pastreaza pe toata durata lactatiei”, ne-a mai spus crescatorul de ovine.
Pentru a se obtine o productie importanta de lapte, oile din rasa Friza au nevoie de o hrana echilibrata, precum si de multa apa. „Eu le hranesc in general cu un amestec de cereale, porumb, grau si orz. Masa de baza insa e lucerna pe care o cumpar. Pentru lactatie nu le dau nimic suplimentar, mai ales ca le tin ca si hobby, adica nu fac ceva industrial. De asemenea, este important sa i se asigure apa rece tot timpul, cat si racoare in adapostul in care stau. Nu le place caldura”, ne-a mai explicat Adrian Cioaca.
Rasa Friza este caracterizata prin docilitate, reusind sa se adapteze cu usurinta conditiilor de crestere intensiva. Pentru a se putea dezvolta corespunzator, oile din aceasta rasa trebuie ferite de curenti.
„Pentru ele am un adapost simplu, clasic. Ce este foarte important aici este sa le ferim de curenti. De exemplu, iarna, au rezistat fara probleme la temperaturi de – 24 de grade Celsius. Vara le-am tinut numai cu ventilatoare. Daca este prea cald ele nu mai consuma mancare si scad automat si la productia de lapte”, ne-a mai spus fermierul.
Inca un avantaj al rasei de ovine Friza este ca oile au o prolificitate ridicata si precoce. „La 7 luni se monteaza deja, iar la un an si 2-3 luni sunt deja mame. De asemenea, rasa are si o prolificitate ridicata. Fata in general cate doi si adesea cate trei sau chiar patru miei. Pe langa acest lucru, oile din rasa Friza sunt mame foarte bune, fiind mereu alaturi de mieii lor”, ne-a mai explicat Adrian Cioaca.
Avand in vedere ca reproducerea nu este dependenta de anotimp, rasa Friza poate fi folosita cu succes si pentru incrucisari in scopul de a imbunatati cantitatea de lapte produsa de alte rase.
Din punct de vedere al greutatii, o oaie ajunge la circa 80 kg, iar un berbec pe la 130-135 kg, volumul de lana fiind situat la circa 5-6 kg.
Originare din regiunea Friesland, aflata la granita dintre Germania si Olanda, oile din rasa Friza (East Friesian) sunt considerate in prezent unele dintre cele mai productive rase de lapte din lume, fiind similare cu rasa de bovine Holstein.