Fondurile europene dedicate fermelor mici au devenit tot mai populare in randul agricultorilor. Prin intermediul acestora, fermierii pot accesa 15.000 euro pentru modernizarea exploatatiei. Un exemplu in acest sens este si al unui apicultor din Harghita care deruleaza in prezent un proiect cu fonduri europene prin submasura 6.3, din PNDR 2020.
Mai exact, este vorba despre apicultorul Laczko-David Attila, din comuna Praid, sat Praid, județul Harghita. Prin proiectul apicultorului s-a urmărit cresterea performantelor economice a exploatatiei prin comercializarea productiei obtinute, achizitionarea de dotari, ecipamente apicole; achizitie de teren agricol, potrivit datelor AFIR, oferite la solicitarea StiriAgricole.ro.
In vederea cresterii randamentului si a productivitatii muncii, prin proiect s-a propus achizitionarea: 1 buc centrifuga apicola reversibila cu șase rame dotat cu motor electric, care serveste in principal in perioada de pastoral; 1 buc generator electric; 1 buc cântar apicol ce se folosește cu precădere la cules de nectar natural; 1 buc suflator de albine; 1 aparat de lipit faguri; banc de descăpăcit rame inox; 1 buc topitor ceara solara; achizitie teren agricol de cca. 20-30 ari, cu scop loc adecvat pentru cules; achiziția materiale consumabile.
Cei care pot accesa aceste fonduri sunt fermierii care detin in proprietate sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica (dimensiunea unei ferme mici este cuprinsa intre 4.000 – 11.999 SO – valoarea productiei standard).
Pentru a putea primi sprijin in cadrul submasurii 6.3, solicitantul sprijinului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– sa se incadreze in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici
– sa detina o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 4.000 – 11.999 € S.O. (valoare productie standard) – ferma mica;
– sa aiba exploatatia agricola inregistrata, conform prevederilor legislative nationale, cu cel putin 24 de luni inainte de solicitarea sprijinului;
– sa prezinte un Plan de afaceri;
– nu a beneficiat de sprijin anterior prin aceasta sub-masura din PNDR 2014-2020;
– o exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul acestei submasuri prin PNDR 2014-2020, in sensul ca exploatatia nu poate fi transferata intre doi sau mai multi fermieri, beneficiari ai sprijinului prin aceasta submasura;
Sprijinul nerambursabil este de 15.000 Euro si se acorda in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare. Sprijinul se va acorda pe o perioada de 3/ 5* ani (*perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol).