Florin Barbu: nu putem garanta securitatea alimentara fara o dezvoltare a zootehniei

Facebook
Twitter

Securitatea alimentara a Uniunii Europene nu poate fi garantata fara o dezvoltare puternica a zootehniei, iar din acest punct de vedere ar trebui modificat regulamentul european in asa fel incat animalele de reproductie sa fie incluse ca investitii eligibile in cadrul Planurilor strategice, a declarat joi ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„In discutiile despre viitorul agriculturii europene, trebuie sa subliniem mult mai clar cat de importanta este zootehnia.

Cresterea animalelor joaca un rol esential in asigurarea proteinei necesare pentru alimentatia populatiei si este vital sa continuam sa sprijinim acest sector.

Regulamentul european trebuie sa fie urgent modificat, astfel incat animalele de reproductie sa fie incluse ca investitii eligibile aferente Fondului European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in cadrul Planurilor strategice, tinand cont de faptul ca sunt inregistrate ca mijloace in contabilitatea agricola si sunt utilizate in mai multe cicluri de productie.

Fara o dezvoltare puternica a zootehniei, nu putem garanta securitatea alimentara”, a precizat Barbu la Congresul European al Fermierilor.

Citeste si: Fonduri europene pentru achizitia de utilaje agricole. Peste 147 de milioane de euro alocate

Acesta a mentionat ca efectele razboiului din Ucraina in agricultura europeana nu au disparut si de aceea considera ca este necesara extinderea aplicarii Cadrului Temporar de Criza si Tranzitie in sector, precum si cresterea plafonului individual de ajutor per intreprindere agricola.

„Dupa cum stiti, am solicitat Comisiei Europene sa analizeze urgent realitatile cu care se confrunta fermierii si sa creasca plafonul individual aplicabil sectorului agricol primar la 560.000 euro per beneficiar.

Pentru a preveni falimentul fermierilor si a sustine redresarea sectorului, Romania propune prelungirea perioadei de aplicare a acestui ajutor pana la cel putin 30 iunie 2025”, a spus el.

Barbu a adaugat ca in calitatea sa de ministru al Agriculturii va continua sa sustina, atat la nivel national, cat si in cadrul Consiliului AGRIFISH, simplificarea procedurilor pentru fermierii romani, astfel incat acestia sa aiba acces la resursele de care au nevoie, „sa poata lucra fara piedici si sa isi creasca productia in conditii stabile”.

„Acesta este si motivul pentru care la nivel european solicit de fiecare data simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC), astfel incat sa compensam in mod real pierderile fermierilor. La fel de important este ca orice noua initiativa a Comisiei Europene sa fie insotita de o evaluare clara a impactului asupra sectorului agricol si sa fie adaptata nevoilor curente ale fermierilor.

Din punctul meu de vedere si sunt convins ca suntem pe aceeasi lungime de unda, in urmatoarele 15 luni, una dintre cele mai mari provocari va fi aprobarea unui nou cadru financiar multianual, unde ne dorim un buget mult mai consistent al PAC, care sa duca la o crestere, cel putin la nivelul inflatiei, de pana la 1% din PIB-ul Uniunii Europene”, a subliniat oficialul MADR.

In opinia sa, fermierii au nevoie de venituri stabile si conditii corecte pentru a-si continua activitatea, iar fara o agricultura profitabila, „nu putem vorbi de sustenabilitate, inovatie sau investitii”.

„De aceea, orice politica trebuie sa sprijine atat protectia mediului, cat si cresterea economica a fermierilor pentru ca acestia sa ramana competitivi pe piata europeana si globala.

Din acest motiv, aplicarea convergentei externe este esentiala pentru a asigura stabilitatea veniturilor si un tratament corect si egal intre fermierii de pe teritoriul UE”, a adaugat seful de la Agricultura.

Unul dintre obiectivele Romaniei este si modificarea celor 3 regulamente europene care interzic utilizarea neonicotinoidelor in tratamentul semintelor (783, 784 si 785/2018), fiind necesara aceasta exceptie pentru semintele folosite la infiintarea culturilor in regiunile unde conditiile naturale duc constant la depasirea Pragului Economic de Daunare al daunatorilor de sol.

In aceste zone, daunatorii reprezinta o problema majora, iar fermierii au nevoie de instrumente eficiente pentru a-si proteja culturile, a avertizat Florin Barbu.

„Este esential sa identificam solutii alternative eficiente inainte de a interzice substantele autorizate pentru protectia plantelor pe care fermierii se bazeaza in prezent.

Fara astfel de solutii, impactul asupra preturilor si economiei din sectorul agricol ar putea fi semnificativ, fermierii ar risca pierderi majore, care vor duce la cresterea preturilor produselor agricole”, a mai spus acesta.

Pe de alta parte, Florin Barbu a aratat ca mediul si neutralitatea climatica sunt esentiale, dar este nevoie de actiuni la scara globala, deoarece Uniunea Europeana, cu doar 4% din emisiile mondiale, nu poate rezolva problema celor 96% provenite din alte parti ale lumii.

„In plus, este esential sa avem conditii de productie echitabile pentru produsele provenite din tari terte, cu conditii concurentiale corecte pentru fermierii nostri, fara a fi nevoie de interventii financiare constante din partea statului.

Este necesar sa utilizam instrumentele de interventie prevazute la nivel european, in acest sens noi suntem in proces de finalizare a instrumentului de gestionare a riscului care vizeaza asigurarea fermierilor in cazul conditiilor climatice nefavorabile, precum seceta pedologica severa si arsita atmosferica”, a punctat el.

De asemenea, in opinia sa, cetatenii si animalele domestice trebuie sa fie prioritare in fata carnivorelor mari, iar fiecare stat membru ar trebui sa aiba libertatea de a lua masuri specifice, in functie de conditiile habitatului si de efectivele existente.

„Impreuna, putem gasi cele mai bune solutii pentru ca fermierii si cooperativele noastre sa aiba un viitor predictibil. Ministerul Agriculturii se asigura ca vocea fermierilor si cooperativelor este ascultata si ca legislatia europeana va fi una echilibrata, care sa sprijine sustenabilitatea sectorului agricol si cred cu tarie ca este esential sa cream un cadru in care fiecare fermier din Romania si din Uniunea Europeana sa fie competitiv si sustenabil”, a mai spus ministrul roman al Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE