Festivalul Oierilor debuteaza in aceasta saptamana la Tohan, judetul Brasov

Facebook
Twitter

Festivalul oierilor, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate crescatorilor de ovine, aflat la cea de-a 9-a editie, va avea loc in perioada 29 septembrie – 1 octombrie, la Tohan – Tabara, judetul Brasov.

Festivalul este organizat de Federatia Oierilor de munte din Romania, Asociatia Crescatorilor de ovine si ecvine din Brasov, Primaria si Consiliul local Zarnesti.

Printre cei care vor participa la acest eveniment amintim pe Robert Tarnaveanu, Livia Harpa, Ioan Cristian Taran, Mariana Stanescu, Catalin Maximiuc, George Rotaru, Mioara Greavu si multi altii.

Cei care vor vizita targul vor avea ocazia sa participa la expozitii cu vanzare de ovine, expozitie cu vanzare de masini agricole specifice zonei montane, expozitie chinelogica cu rasa Ciobanesc Carpatin, Mioritic, Corb.

De asemenea, vor exista standuri cu vanzare de produse trationale din carne si lapte, produse mestesugaresti, plimbari cu trasura, precum si concursuri dedicate abilitatilor de oierit montan.

Prezent la targul de toamna „Sarbatoarea Turcanei” din satul Costesti, judetul Hunedoara, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat ca oierii vor beneficia, de anul viitor, de un ajutor de un leu pe kilogramul de lana vanduta prin centrele de colectare, in program fiind inscrisi deja peste 32.000 de oieri din toata tara.

„Am dat drumul la programul de sprijin pentru crescatorii de ovine pornind de la faptul ca pana acum o mare cantitate de lana, peste 70%, fie ca se abandona pe camp, fie ca i se dadea foc. (…) In programul de guvernare am stabilit o forma de sprijin prin stimularea vanzarii lanii, este o hotarare de guvern. Este un program care a inceput sa functioneze. La aceasta data sunt peste 32.000 de oieri care s-au inscris in acest program ca sa primeasca, atunci cand se valorifica lana, un leu pe kilogram, in asa fel incat sa putem colecta intreaga lana care exista in Romania si care este o resursa extraordinar de importanta”, a aratat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

In context, el a explicat ca in tara vor fi opt centre regionale de colectare a lanii, adaugand ca unul functioneaza deja, in judetul Bistrita-Nasaud, cu o tehnologie care permite impachetarea si valorificarea acestei materii prime.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE