Fermierii ucrainieni nu mai pot sa stocheze cerealele. Ce se intampla cu tonele de produse?

Facebook
Twitter

Ucraina are capacitati reduse de stocare pentru cerealele recoltate in 2022. Mai mult, tara are si dificultati de a exporta productia, din cauza razboiului, anunta un expert din cadrul Programului Alimentar Mondial (World Food Programme – WFP).

Jakob Kern, coordonatorul WFP pentru situatii de urgenta in criza ucraineana, a citat o serie de estimari conform carora 20% din suprafetele cultivate cu cereale din Ucraina nu vor fi recoltate pana in luna iulie, iar suprafetele care au fost insamantate cu cereale de primavara vor fi cu o treime mai mici decat de obicei.

Citeste si: Se pun in functiune sistemele antigrindina. Iata in ce judete

Ucraina este al cincilea exportator mondial de grau si unul dintre primii trei exportatori mondiali de porumb, orz si seminte de floarea soarelui. In 2021, Ucraina a avut o productie de grau de aproximativ 40 de milioane de tone, la care s-au adaugat alte 50 de milioane de tone pentru celelalte trei culturi agricole.

O provocare imensa in acest an este exportul stocurilor existente de cereale si gasirea de capacitati de stocare pentru recolta din 2022, precum si generarea de lichiditati cu care sa fie cumparate seminte si ingrasaminte pentru urmatorul sezon de insamantare, a declarat Jakob Kern, la o conferinta de presa organizata la Geneva.

Oficialul de la WFP a mentionat o declaratie a Ministerului Agriculturii de la Kiev, potrivit caruia Ucraina obisnuia sa isi exporte aproape toate cerealele si oleaginoasele, pana la sase milioane de tone pe luna, prin porturile maritime, insa acum acestea sunt blocate de conflict.

„Oficialii ministerului ne-au spus saptamana trecuta ca principala lor ingrijorare la acest moment este lipsa de capacitati de stocare in care sa fie depozitata recolta de cereale din 2022.

O cantitate estimata la 15 milioane de tone de cereale nu isi va gasi locul in silozurile din Ucraina”, a spus Jakob Kern.

Potrivit acestuia, daca Ucraina nu isi poate exporta stocurile actuale de cereale, fermierii nu vor putea sa isi achite costurile cu recoltatul si cu atat mai mult sa planteze noi recolte pentru anul urmator.

Lipsa cerealelor din Ucraina pe piata mondiala a dus la cresterea preturilor. Jakob Kern a precizat ca in prezent Programul Alimentar Mondial cheltuie in fiecare luna cu 70 de milioane de dolari mai mult decat anul trecut pentru a cumpara aceeasi cantitate de alimente.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE