Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC) va face demersurile pentru un protest autorizat in toata tara, in cazul in care Ministerul Agriculturii nu va rezolva solicitarile acestora, a anuntat organizatia, printr-un comunicat de presa remis Stiri Agricole.
„AAC a inclus in lista de solicitari si termene clare pentru solutionare/implementare, pe care Ministerul Agriculturii, prin ministrul Florin-Ionut Barbu, sa si le asume in cadrul consultarilor programate sa inceapa de astazi, luni, 15 ianuarie. (…)
In cazul in care ministrul Florin-Ionut Barbu nu va accepta si respecta termenele asumate, AAC va initia de urgenta demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel national. Acest lucru a fost anuntat de AAC inca din 12 ianuarie 2024, in cadrul unui comunicat de presa”, avertizeaza Alianta.
In plus, AAC subliniaza ca toate aceste probleme au fost aduse la cunostinta MADR si a altor structuri din Guvern prin numeroase adrese transmise oficial in ultimii doi ani si nu numai.
Pe lista de solicitari este mentionata plata catre toti fermierii in regim de urgenta a subventiilor APIA – plati directe si plati compensatorii, iar termenul este 31 ianuarie 2024 pentru schemele care nu tin de alte termene.
Asociatia a facut referire la „derogarea GAEC 7 (rotatia culturilor – n. r.) si GAEC 8 (lasarea a 4% din suprafata fermei teren necultivat – n. r.) solicitand clarificarea conditiilor in care se aplica sau nu se aplica cele doua GAEC-uri incepand cu anul de cerere 2023 – 2024, termenul fiind 23 ianuarie 2024.
Pe lista se mai afla compensarea pierderilor suferite de fermierii romani afectati de importurile din Ucraina si reintroducerea taxelor vamale pentru marfurile de origine ucraineana.
„Este obligatorie adoptarea unor masuri de stabilire a unor culoare separate pentru cerealele si oleagioasele din Romania/UE, monitorizarea transporturilor prin sigilii electronice cu GPS si clarificarea situatiei cu marfurile agricole de origine Republica Moldova. Termen: 31 mai 2024”, precizeaza asociatia.
Reprezentantii AAC au facut referire si la acordarea de credite cu dobanda subventionata pentru capital de lucru si investitii in ferme, cu marja dobanzii de maxim 2%. O astfel de masura ar reprezenta „o atentie deosebita fata de fermierii aflati in dificultate si care actualmente sunt exclusi din proiectul de OUG aflat in consultare publica”, termenul fiind 31 ianuarie 2024.
De asemenea, printre revendicari se mai afla utilizarea suplimentara a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea catre toti fermierii pentru plata in regim de urgenta a sprijinului de 100 euro/ha/UVM pentru toate culturile agricole in anul agricol 2022-2023 (culturi de primavara si culturi de toamna).
Alianta mai solicita promovarea unei ordonante de urgenta pentru declararea starii de forta majora, in agricultura, la nivel national, termenul de implementare fiind 31 mai 2024.
Un alt punct pe lista este reprezentat de actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achizitionata si utilizata in agricultura, cu termen in 30 iunie 2024.
De asemenea, AAC solicita modificarea in regim de urgenta a Ordonantei 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice: echivalarea permiselor de condus categoria B cu categoria TR; introducerea tractoarelor agricole si forestiere in categoria vehiculelor lente; continuarea inregistrarii la primarie a tractoarelor si celorlalte vehicule lente; exceptarea utilajelor si echipamentelor agricole folosite maximum 60 zile pe an in circulatia pe drumurile publice, de la obligatia realizarii inspectiei tehnice periodice si obtinerea CIV, cu termen in 31 ianuarie 2024.
Pe lista se mai afla: asumarea revizuirii si adoptarii legislatiei necesare, in actualul exercitiu parlamentar, privind durata minima a contractului de arenda, precum si concesionarea pasunilor, cu termen in 30 iunie 2024, precum si acordarea unui ajutor de stat pentru subventionarea ingrasamintelor utilizate in sectorul agricol, cu termen in 30 iunie 2024.
Reprezentantii asociatiei au mai facut referire la: compensarea costului energiei folosite pentru irigatii (termen: 31 ianuarie 2024), reintroducerea facilitatilor fiscale pentru salariatii din agricultura (termen: 30 iunie 2024), clarificarea legislatiei pentru plata ANT (Ajutoarelor Nationale Tranzitorii) si SCZ (Sprijinul Cuplat in Zootehnie) in zootehnie, incepand cu anul de cerere 2023 (termen: 31 ianuarie 2024) si sprijin pentru sectorul de vaci de lapte printr-un ajutor de minimis pentru achizitia de vitele (termen: 31 martie 2024).
Printre revendicari se mai afla: plata subventiilor pe baza unor dovezi privind activitatea agricola pentru combaterea incasarii sumelor APIA de catre persoane care nu fac agricultura, cu termen de implementare 29 februarie 2024.
Alte chestiuni relevante identificate de membrii organizatiilor membre AAC sunt: modul de aplicare a legislatiei privind amplasamentul fotovoltaicelor pe terenuri fertile; Legea vanatorii si carnivorelor mari; analiza modului prin care OCPI (Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara, n.r.) implementeaza legislatia si hotararile judecatoresti cu impact asupra fermierilor (vanzarea-cumpararea terenurilor, cadastru etc.); implementarea si operationalizarea Sistemului National de Gestionare si Control Integrat al Riscurilor in Agricultura, cu termen de implementare 31 mai 2024.
Reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare participa luni la intalnirea care va avea loc la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si vor sustine lista de solicitari care vizeaza solutionarea unor probleme importante cu care se confrunta fermierii din Romania, semnalate anterior autoritatilor responsabile pentru agricultura prin numeroase adrese si documente de pozitie.
Alianta pentru Agricultura si Cooperare este o organizatie cu reprezentativitate la nivel national, formata din Federatia Nationala PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Uniunea Nationala de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV si Asociatia Forta Fermierilor – AFF.