Fermierii cer acordarea despagubirilor pentru seceta. Ce masura extrema este preconizata in cazul in care Guvernul nu aproba bugetul?

Facebook
Twitter

Avand in vedere pandemia si seceta pedologica inregistrata anul trecut, ciclul de productie agricola nu poate fi asigurat fara masuri de sprijin rapide, respectiv despagubiri pentru culturile calamitate, considera reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC) intr-o scrisoare deschisa, transmisa premierului Florin Citu si ministrului Finantelor, Alexandru Nazare.

Conform documentului, remis, vineri Stiri Agricole, AAC atrage atentia asupra necesitatii unui buget consolidat, respectiv bugetului solicitat de Ministerul Agriculturii, in care sunt incluse si sumele necesare despagubirilor fermierilor care au fost afectati de seceta de anul trecut.

„Referitor la situatia fermierilor romani afectati de seceta pedologica la culturile de primavara, Alianta pentru Agricultura si Cooperare revenim in atentia dumneavoastra pentru a ne exprima temerile cu privire la posibilitatea ca plata acestor ajutoare de stat sa nu se realizeze in urma adoptarii Legii bugetului de stat pentru 2021, respectiv bugetului solicitat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – MADR. Din intalnirea pe care am avut-o la sediul MADR in data de 26.01.2021 cu domnul ministru Adrian Oros, intelegem ca a fost transmis catre Ministerul Finantelor proiectul de buget MADR si care include sumele necesare efectuarii platilor pentru aceste despagubiri. Tot din discutiile cu domnia sa, am fost informati ca au fost afectate aproximativ 1,2 milioane de hectare de culturi de primavara, iar efortul bugetar estimat este de aproximativ 1 miliard de lei”, se mentioneaza in documentul transmis catre Stiri Agricole de LAPAR.

Reprezentantii asociatiei atrag atentia ca in cazul in care Guvernul va esua in a aproba sumele cerute de MADR pentru despagubirea fermierilor, este posibil ca agricultorii sa nu poata cultiva o suprafata de aproximativ 1 milion de hectare de teren agricol, lucru care ar putea implicatii indirecte de ordin social sau economic.

„Intelegem ca Ministerul de Finante, in calitate de ordonator principal de credite, are ca obiectiv recuperarea sumelor date cu titlu de ajutor de stat, prin si taxe si impozite platite de contribuabili, motiv pentru care va atragem respectuos atentia ca riscul major, in eventualitatea neaprobararii sumelor solicitate de MADR de la bugetul de stat necesare platii acestor despagubiri, este de a nu cultiva o suprafata de aproximativ 1 milion ha teren agricol, ca urmare a incapacitatii de reluare a ciclului de productie. Circa 20% din fermierii care aveau incheiate contracte forward pe 30-35% din productia medie multianuala au si acum de achitat penalitati cuprinse intre 200 si 700 de lei/tona nerealizata/nelivrata pentru ca nu au avut ce recolta din cauza secetei pedologice severe”, sustine Alianta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE