Reprezentanții crescătorilor de Bălțate românești au anunțat că vor exporta în următorii 7-10 ani circa 500.000 de capete de vaci în China. Adrian Porumboiu crede că va fi foarte dificil să le transporte pe o distanță de 1.500 de km, din România în China.
„Nu cred în transhumanța către China. Cele mai multe exemplare de Bălțate se află în gospodării individuale și în ferme industriale, deoarece Bălțata are o producție de lapte mai mică față de Holstein, de exemplu. Gospodăriile au două-trei capete, deci va fi greu să exportăm atât de multe exemplare. În plus, va fi o problemă să le transporți, în viu, pe o distanță atât de mare”, este de părere fostul arbitru.
Adrian Porumboiu apreciază că putem exporta porci, cereale și vin.
„Vin putem să dăm. Avem foarte multe podgorii care au investit masiv în ultimii ani. Și la cereale putem să exportăm”, spune fermierul.
Însă, înainte de a-și asuma exporturi masive, precum cele vehiculate în urma forumului Europa Centrală și de Est-China, România trebuie să producă suficient pentru a-și acoperi necesarul de consum.
„Deocamdată, agricultura românească nu produce suficient pentru a pătrunde pe o piață cum este China. Va fi o bătălie acerbă pe hrană în următorii ani, deci ce facem? Golim gospodăriile? Întâi trebuie să producem îndeajuns pentru a acoperi necesarul de consum și apoi să ne gândim la exporturi masive în China”, subliniază Porumboiu.
Fostul arbitru conduce grupul de firme Rahova, care lucrează 54.000 de hectare, deține silozuri cât pentru 300.000 de tone, o fabrică de ulei, una de biodiesel, trei mori, nouă fabrici de pâine, două ferme de vaci, o fabrică de procesare a laptelui şi aproape 300 de magazine proprii.