
Infiintarea unei livezi de pomi fructiferi pe un teren de mici dimensiuni
Infiintarea unei livezi de pomi fructiferi pe un o suprafata mica de teren poate fi o alegere inteligenta pentru proprietarii de gradini sau mici agricultori.
Infiintarea unei livezi de pomi fructiferi pe un o suprafata mica de teren poate fi o alegere inteligenta pentru proprietarii de gradini sau mici agricultori.
In ultima perioada, pomicultorii cauta tot mai des soiuri timpurii, care sa le permita intrarea pe piata cu fructe cat mai devreme. Pentru cires, unul dintre cele mai apreciate soiuri romanesti este „Cetatuia”, dezvoltat de catre Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi.
Primavara este un anotimp foarte ofertant pentru agricultori. Exista o varietate de tipuri de culturi care pot fi infiintate in acest anotimp, cu un randament foarte bun si cu un potential mare de profit.
Ciresul, una dintre cele mai frecvente culturi pomicole din Romania, creste si rodeste bine in zonele cu temperatura medie anuala de 9,0-10,5°C.
Tara noastra se afla printre primele state din Europa la productia de cirese. Coacerea fructelor debuteaza la inceputul lunii mai si dureaza pana la 15-20 iulie.
Conditiile de clima din ultimele zile, au favorizat aparitia si dezvoltarea agentilor de daunare la speciile samburoase ca: basicarea frunzelor, moniliozele, fainarea piersicului.
Ninsorile din ultimele zile au cauzat deja pierderi importante in plantatiile de pomi fructiferi.
Romania este una dintre primele cinci tari europene la productia de cirese. Aceasta cultura este una des intalnita la noi deoarece tara noastra dispune de conditii climatice si pedologice deosebit de bune pentru cires.
Dupa ce au muncit pe meleaguri straine mai bine de 13 ani, Ionela si Petru Morar, originari din Alba Iulia, au revenit in Romania si au pus pe picioare o livada de aproape 22 de hectare, cu peri, piersici si ciresi.
Unul dintre daunatorii frecventi care apar la plantatiile de cires si visin este Musca cireselor (Rhagoletis cerasi), informeaza specialistii Unitatii Fitosanitare Mures.
In urma unei investitii considerabile, de peste 6 milioane de euro, in cadrul careia au fost accesate si fonduri europene, Florin Paltinus se poate mandri in prezent ca detine o livada superintensiva de mar, cires, gutui si cais, pe o suprafata de 45 de hectare.
Cei care doresc sa infiinteze livezi de cires, mai ales in sistem intensiv si superintensiv, este bine de stiut ca alegerea portaltoiului poate face diferenta dintre succes si esec.
Pentru a avea pomi fructiferi roditori si rezistenti pe parcursul anilor, este important ca fermierii sa aplice tratamente fitosanitare specifice, in functie de fiecare fenofaza vegetativa.
Tratamente fitosanitare importante pe care le puteti face primavara la mar, par, prun, piersic, cires si visin.
Lucrările agricole de sezon, respectiv pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tăieri şi tratamente în vii şi livezi, fertilizări şi erbicidări, se vor desfăşura în bune condiţii.
Potrivit datelor publicate de INS, in martie 2025, fata de aceeasi luna a anului trecut, numarul sacrificarilor si greutatea in
Cand locuiesti sau lucrezi intr-o zona izolata, fie ca este vorba de o ferma sau de o gospodarie la marginea
APIA a anuntat ca, pana la data de 17 aprilie 2025, a fost platita suma de 39.515.923 euro (echivalentul a
Desi cultura de cartofi nu este pretentioasa, pentru a obtine productii sanatoase, profituri consistente si sustenabile, este esential sa fii
Depozitarea corecta a semintelor si furajelor este esentiala pentru a le pastra calitatea si a evita pierderile. Umiditatea, temperatura si
Daca ai o ferma mica si vrei sa obtii profit din culturi mai putin exploatate, dar cautate pe piata, poti
Agricultura viitorului este definită de tehnologie, eficiență și sustenabilitate. Cu toate acestea, tranziția către Agricultura 4.0 încă vine la pachet
Drumurile agricole sunt adesea dificile si solicitante pentru orice vehicul. Terenul accidentat, denivelarile si conditiile meteo nefavorabile pot duce la