Erbicide pentru culturile de păioase

Facebook
Twitter

Buruienile care infestează culturile de păioase pot genera pierderi de până la 40-50%. De aceea, specialiștii agronomi recomandă erbicidarea, în special cu produse combinate, care asigură eradicarea mai multor tipuri de dăunători.

În culturile de grâu, orz, orzoaică, triticale și secară, predominant apar buruienile dicotiledonate, acestea fiind și ținta celor mai multe erbicide de pe piață. Cel mai des, culturile de păioase sunt afectate de următoarele buruieni: Amaranthus spp. (ştir), Agrostemma githago (neghina), Anagalis spp. (scânteiuţă), Anthemis spp. (romaniţă), Atriplex spp. (căpriţă), Bifora radians (iarba puturoasă), Brassica rappa (rapiţă sălbatică), Capsella pastoris (traista ciobanului), Centaurea cyanus (albăstrele), Chenopodium spp. (loboda sălbatică), Chrisanthemum spp.(spiculeţe), Cirsium arvense (pălămida), Convolvulus spp. (volbura), Delphinium spp. (nemţişor), Fumaria officinalis (fumăriţa), Galeopsis spp. (lingurica), Galinsoga parviflora (busuioc sălbatic), Galium aparine (turiţă), Lathyrus tuberosus (sângele voinicului), Lamium spp. (urzica moartă), Lepidium draba (urda vacii), Matricaria spp. (muşeţel), Mercurialis annua (trepădătoare), Papaver rhoeas (mac sălbatic), Polygonum convolvulus (hrişcă), Polygonum persicaria (iarba roşie), Polygonum avicularae (troscot), Raphanus raphanistrum (ridiche sălbatică), Sinapis arvensis (muştar sălbatic), Sisymbrium spp. (brâncuţă), Sonchus spp. (susai), Spergula arvensis (hrana vacii), Stellaria media (rocoină), Thlaspi arvense (punguliţă), Veronica hederifolia (iarba şarpelui), Vicia spp. (măzăriche), Viola spp. (trei fraţi pătaţi), Xanthium spp. (scaiete).

Pentru o bună selecție e erbicidelor și dozarea optimă a acestora trebuie să se țină cont de următoarele aspecte:

  • identificarea spectrului de buruieni prezente
  • stabilirea ponderii buruienilor din cadrul solei, pe specii
  • identificarea buruienilor problem
  • corelarea între sensibilitatea maximă a buruienilor şi toleranţa maximă a culturii
  • alegerea produsului şi momentului aplicării

Pentru o mai ușoară alegere a erbicidului, vă prezentăm o serie de produse disponibile pe piața românească destinate culturilor de păioase:

RIVAL® SUPERSTAR 75 GD de la Alchimex este un preparat sub formă de granule fine, omogene, fără tendinţă de sfărâmare, de culoare cafenie, dispersabile în apă,  conţinând 37,5% chlorsulfuron + 37,5% tribenuron- metil. RIVAL® SUPERSTAR 75 GD acţionează ca un erbicid sistemic, selectiv faţă  de culturile de cereale păioase. După tratament cele două substanţe active sunt absorbite prin frunze şi prin rădăcini, având o acţiune erbicidă complementar – sinergică, buruienile dicotiledonate fiind distruse în 7 – 21 zile, eficienţa acţiunii erbicide fiind influenţată de condiţiile pedoclimatice existente (umiditatea atmosferică şi la sol, reacţia soluţiei solului, temperatura ambiantă), de sensibilitatea şi stadiul de creştere a buruienilor, precum şi de momentul aplicării tratamentelor. Eficienţa erbicidă maximă se obţine când buruienile se află în faza de răsărire în masă şi de creştere activă a plantelor, în condiţii agrotehnice normale.

Produsul este omologat pentru tratamente postemergente, la culturile de grâu, orz, orzoaică de primăvară și ovăz, în doze recomandate de 15-20 litri/hectar.

Perioada optimă de erbicidare este faza de început înfrăţire – formarea primului internod, respectiv  când buruienile dicotiledonate sunt răsărite în masă şi se află în faza de 2-4 frunze, iar pălămida sau scaietele au sub 10 cm înălţime. În aceste faze, o eficacitate maximă se obţine dacă erbicidarea se face în condiţii normale de umiditate atmosferică şi la sol. Nu se recomandă executarea erbicidării dacă culturile de cereale se află într-o stare critică de secetă la sol. În aceste condiţii, erbicidarea se va face fie după prima  ploaie, fie după irigarea culturii. Dacă buruienile sunt răsărite în masă, erbicidarea se poate face şi cu o săptămână înainte de înfrăţire. Dacă din diferite cauze se depăşeşte perioada optimă arătată mai sus, erbicidarea se poate face până la intrarea în faza de burduf, dar cu riscul unei eficacităţi mai reduse, din cauza stadiului mai avansat de creştere şi dezvoltare a buruienilor.

RIVAL® SUPERSTAR 75 GD se aplică numai cu mijloace de stropit terestre, echipate cu sisteme de agitare permanentă a soluţiei de stropit, în volume normale de apă (250 – 400 l apă/ha), asigurându-se o acoperire cât mai bună a buruienilor. Tratamentele se fac la temperaturi de peste 50C, când nu există perspective imediate de ploaie (minim 2 ore) şi pe timp liniştit, pentru evitarea împrăştierii produsului pe terenurile sau culturile necerealiere învecinate unde ar putea cauza efecte fitotoxice (R54). În condiţii de secetă sau cu temperaturi mai ridicate, se recomandă  500 l apă/ha, iar erbicidarea să se facă, pe cât posibil, în afara orelor  cu temperaturi ridicate.Soluţiile de erbicid pregătite pentru erbicidare se folosesc imediat după preparare, ţinerea lor mai multe ore sau de la o zi la alta putând determina o reducere semnificativă a eficacităţii.

În funcţie de zonă şi de starea de îmburuienare a culturilor, pentru combaterea şi a unor buruieni monocotiledonate cum sunt: iarba vântului (Apera spica venti), odosul (Avena fatua), pirul târâtor (Elymus repens), RIVAL® SUPERSTAR 75 GD se poate aplica împreună cu unul din erbicidele antigramineice postemergente, omologate pentru culturile de cereale păioase. Este compatibil şi se poate aplica în amestec cu fertilizanţii foliari, precum şi cu regulatorii de creştere autorizaţi.

Cerlit de la Dow AgroScience este un erbicid sistemic, a cărui substanță activă este rapid translocată și care, la buruienile sensibile, provoacă o reacție tipic auxinică, la numai câteva ore de la aplicare, manifestându-se prin răsucirea frunzelor.

Mod de utilizare: Cerlit este omologat ca erbicid postemergent pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cereale păioase, vița de vie, porumb, pajiști, plantații de măr. Combate buruienile Galium aparine și Galeopsis tetrahit, Stelaria media, Polygonum convolvulus, Myosotis arvensis, Calystegia sepium, Convolvulvus arvensis, Rubus spp., Rumex spp., Taraxacum spp. Produsul este perfect tolerat de cerealele păioase într-o fereastră foarte largă de aplicare, de la înfrățire până la apariția spicului. Volumul de apă utilizat pentru prepararea soluției de stropit este de 200-400 l/ha.

Doza recomandată de producător în cazul culturilor de grâu și ovăz este de 0,8 l/ha, singur, sau 0,4 l/ha asociat. Aplicarea tratamentului este bine să se facă la înfrățire sau la formarea primului internod, când buruienile dicotiledonate au 2-4 frunze. Aplicat singur, la ovăz, doza recomandată este de 0,8 litri/hectar.

Sekator Progress OD de la Bayer este un erbicid sistemic sulfonilureic pentru combaterea buruienilor dicotile anuale și perene și a unor monocotile din culturile de grâu, orz, orzoaică de primăvară. Atenție! Acest produs nu trebuie aplicat la ovăz!

Modul de acțiune. Sekator este un erbicid cu preluare foliară rapidă (în primele 2 ore de la aplicare) și translocare sistemică în întreaga plantă. Temperaturile scăzute (4-5oC) înainte sau după aplicare nu reduc eficiența produsului. Formularea dispersie în ulei (OD) mărește aderența și viteza de penetrare a erbicidului în frunze, Sekator nefiind spălat de precipitațiile care survin după mai mult de 2 ore de la aplicare. Picăturile de soluție se întind pe suprafața frunzei, asigurând un grad ridicat de acoperire. Acest fapt accelerează pătrunderea produsului în frunzele buruienii, de unde este translocat sistemic în întreaga plantă.

Modul de utilizare. Sekator se utilizează pentru combaterea buruienilor din culturile de grâu, orz, orzoaică de primăvară. Doza de utilizare este de 100-150 ml/ha. Doza de 100 ml/ha se aplică atunci când infestarea cu buruieni nu este puternică. Doza de 150 ml/ha se utilizează la infestări puternice precum și împotriva buruienilor dificil de combătut. Tratamentul se efectuează primăvara în postemergență, faza optimă a buruienilor fiind cea de 2-3 frunze. Intervalul optim este între începutul și sfârșitul înfrățirii, dar Sekator poate fi aplicat pâna la apariția frunzei stindard fără efecte fitotoxice asupra culturii. Volumul de soluție este de 200-400 l/ha la tratamentul terestru și 80-150 l/ha la tratamentul aerian. La prepararea soluției, flacoanele se agită bine înainte de golirea în rezervorul instalației de stropit.

Tomigan 250 EC de la Makhteshim Agan este un erbicid selectiv pentru combaterea buruienilor din cultura de grâu, cu acțiune eficientă chiar și la aplicarea la stadii mai dezvoltate ale buruienilor. TOMIGAN  250 EC conţine fluroxipir, substanţă activă total selectivă faţă de grâu. Aceasta se absoarbe în plante prin frunze şi se translocă rapid atât ascendent cât şi descendent şi provoacă o reacţie tipic auxinică (inclusiv răsucirea frunzelor) a buruienilor sensibile, la câteva ore de la tratament. Plantele sensibile îşi încetează imediat creşterea şi intră în proces de clorozare începând de la vârf, iar în decurs de 7 – 10 zile sunt distruse total. Acţiunea erbicidă este de regulă suficient de intensă chiar şi când aplicarea produsului se face în stadii avansate de dezvoltare a buruienilor. De asemenea, TOMIGAN 250 EC se poate aplica la grâu de la stadiul de înfrăţire până înainte de recoltare cu o lună, fără a afecta producţia, fiind astfel un produs cu o fereastră de aplicare foarte largă. Se va avea în vedere ca la aplicarea produsului TOMIGAN 250 EC temperatura exterioară să fie mai mare de 6°C, intervalul optim de temperatură fiind cuprins între 10-25°C.

Tratamentul cu TOMIGAN 250 EC se aplică postemergent; în vederea reducerii competiţiei cu plantele de grâu, se recomandă ca tratamentele să se aplice în faza de 2 – 4 frunze a buruienilor dicotiledonate, deşi produsul este activ şi în faze avansate de vegetaţie a buruienilor, iar pentru cultura grâului prezintă selectivitate totală.

Aplicarea târzie (înainte de recoltat cu o lună) la grâu este adesea singura soluţie pentru culturile puternic îmburuienate şi care nu pot fi recoltate mecanizat în lipsa unui tratament. Aplicarea se face cu un volum normal de apa (200-400 l/ha) şi pe vreme liniştită pentru a evita driftul pe culturile sensibile. Produsul nu se va aplica la culturile de cereale după care urmează să se înfiinţeze culturi de leguminoase.

În cazul culturilor de grâu afectate de buruieni dicotiledonate anuale, doza recomandată de producător este de 0,8 litri/hectar, daă produsul este folosit singur, și de 0,4 litri/hectar, dacă este utilizat în combinație cu alte produse specific, postemergent. La stadiul optim de aplicare este atunci când grâul se află în perioada de înfrățire, iar buruienile au 2-4 frunze.

Primstar Super de la Procera Agrochemicals este un erbicid postemergent, absorbit de plantă prin intermediul frunzelor și rdăcinilor, translocarea realizându-se rapid, atât acropetal, cât și bazipetal. Producătorul garantează că două ore fără ploaie sunt suficiente pentru absorbția produsului în plantă.
Substanța activă metsulfuron metil inhibă biosinteza aminoacizilor esențiali cu lanțuri ramificate (valina, isoleucina), având ca urmare stoparea diviziunii celulare și implicit încetarea creșterii plantei. Astfel, buruienile tratate mor treptat într-un interval de 2-3 săptămâni. După câteva zile de la tratament, buruienile pot arăta îngălbenite și/sau înroșite.

Primstar Super se aplică postemergent, din faza de trei frunze până în faza apariției frunzei stindard a grâului, prin stropiri foliare într-un volum de apă de 200-400 l/ha. Cele mai bune rezultate se obțin când buruienile sunt în faza de 2-4 frunze (10-15 cm înălțime pentru pălămidă), iar plantele de grâu se găsesc în stadiul de înfrățire.

Doza de aplicare, în funcție de sensibilitatea buruienilor, stadiul lor de dezvoltare și condițiile climatice este de 10 g/ha pentru cultura de grâu.

Primstar Super este formulat ca granule dispersabile în apă, fine, omogene, de culoare beige, fără miros, fără tendință de sfărâmare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE