Micii fermieri ar trebui sa fie recunoscuti ca producatori de samanta, in conditiile in care semintele traditionale romanesti reprezinta una dintre cele mai eficiente solutii la criza climatica din prezent dar si o metoda excelenta prin care se poate sustine dezvoltarea economiei locale, considera reprezentantii asociatiei taranesti EcoRuralis.
„Sistemul de samanta taraneasca reprezinta o solutie la criza climatica si reprezinta un mijloc de a dezvolta in mod real economia locala. Daca oamenii pot trai din productia de samanta, tinerii se simt mai incurajati sa inceapa un proiect agricol sau sa continue un proiect agricol al familiei, si avem nevoie de astfel de solutii. Sunt oportunitati de dezvoltare in mediul rural dincolo de constructiile de drumuri. In prezent, nu prea exista din pacate prea multe propuneri si proiecte de dezvoltare a economiei rurale. Credem ca acestea ar putea sa fie de un real sprijin”, a declarat, marti, Ramona Duminicioiu, la un webinar privind protejarea semintelor taranesti si a agrobiodiversitatii din Romania.
Ea a explicat ca Eco Ruralis lucreaza de 10 ani in recuperarea, productia si raspandirea soiurilor traditionale de seminte, iar in fiecare primavara este organizata o campanie de distributie, care se bucura de foarte multa popularitate si sustinere din partea taranilor de pretutindeni.
„Despre cat sunt de nutritive, cat sunt de sanatoase si cat sunt de adaptate mediului inconjurator aceste seminte, taranii dupa cum stiti, din cauza saraciei, dar si din alte motive, folosesc cantitati de chimicale mult mai mici decat se folosesc in sistemul industrial. Ceea ce ne dorim noi, taranii, este sa fim recunoscuti pentru cunostintele noastre, pentru resursele genetice pe care le-am mentinut pana acum, sa fim recunoscuti ca producatori de samanta. Vrem sa avem acces la piata cu semintele noastre si pentru ca toate astea sa se intample, e nevoie ca impreuna cu factorii de decizie sa cream un cadru legislativ paralel cu cel existent, care sa recunoasca caracteristicile semintelor traditionale si modul nostru de productie. Avem nevoie de aliante si de sprijin pentru ca singuri nu avem cum sa reusim”, a precizat reprezentanta Eco Ruralis.
Potrivit acesteia, desi Romania are o populatie rurala de circa 46%, milioane de oameni care lucreaza in agricultura se afla intr-o situatie vulnerabila, marginalizati de politicile publice si de cei care iau decizii.
„Romania are norocul ca este una dintre cele mai importante tari agricole din UE si am spune noi cea mai importanta tara a comunitatilor taranesti din Europa. Avem o populatie de 46% rurala, avem milioane de oameni care lucreaza in agricultura sunt oameni aflati intr-o situatie vulnerabila, in primul rand in saracie, marginalizati de politicile publice, marginalizati de cei care iau decizii de-al lungul timpului in mod istoric, discriminati de legislatia actuala. De exemplu, nu avem voie sa ne producem si sa ne vindem propriile noastre seminte pastrate din generatie in generatie, pentru ca legislatia actuala le exclude si ne forteaza sa functionam intr-o economie invizibila bazata pe schimb, sa producem doar pentru consum propriu. Sunt probleme pe care vrem sa le schimbam, dar avem nevoie de mult efort si foarte mare sustinere in societate, avem nevoie sa fie alaturi de noi cei din mediul academic, avem nevoie de cetateni si de consumatori. Primul pas este sa facem problema noastra cat mai bine inteleasa, sa o explicam cat mai clar”, a mentionat aceasta.