Decizie de criza in Germania, care implica producatorii de zahar

Facebook
Twitter

Riscul tot mai mare de intrerupere a alimentarii cu gaze a determinat Autoritatea pentru reglementarea concurentei din Germania sa ia o decizie radicala. Astfel, producatorii de zahar vor avea permisiunea de a coopera, si de a-si pune unul, altuia, la nevoie, capacitatile de productie, informeaza Reuters.

In situatia in care unul dintre cei patru producatori de zahar din Germania (Nordzucker, Südzucker, Pfeifer& Langen si Cosun Beet) dispune de capacitati de productie neutilizate, in fabrici care functioneaza pe baza de carbune sau pacura, acesta va putea pune la dispozitia concurentilor respectivele capacitati, in situatia in care livrarile de gaze vor fi oprite la iarna.

„Un element central in analiza noastra a fost faptul ca aceasta este o cooperare cu caracter punctual, pentru o perioada limitata de timp, in cazul unei situatii de criza in aprovizionarea cu gaze”, a precizat presedintele Autoritatii pentru reglementarea concurentei din Germania, Andreas Mundt.

Citeste si: MADR: 450.000 de hectare afectate de seceta. 35 de judete afectate

Cooperarea are drept obiectiv evitarea situatiei in care o mare parte din recolta de sfecla de zahar se va altera, deoarece capacitatile de procesare din fabricile care functioneaza pe baza de gaze vor fi oprite, a adaugat Andreas Mundt.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea pentru reglementarea concurentei, cele 18 fabrici de zahar din Germania functioneaza in principal cu gaze naturale.

Companiile au facut eforturi pentru a-si modifica fabricile, astfel incat sa functioneze si cu alte tipuri de combustibili,k precum pacura sau carbune.

Cu toate acestea, la unele fabrici aceasta conversie nu este posibil intr-un interval scurt de timp.

Scutirea acordata de Autoritatea pentru reglementarea concurentei este valabila numai pana in luna iunie 2023.

Vineri, grupul rus Gazprom a anuntat ca gazoductul Nord Stream 1, care transporta gaze naturale rusesti spre Germania, va ramane inchis pentru o perioada nedeterminata, ceea ce sporeste presiunile la adresa Germaniei sa se pregateasca pentru o posibila criza energetica la iarna.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE