Seful MADR este de parere ca solul din Romania este cel mai bun din Europa pentru culturile ecologice, in contextul in care tara noastra nu a folosit substante chimice intr-o proportie atat de mare precum alte state europene.
„Romania poate sa faca cel mai usor tranzitia de la agricultura clasica la cea ecologica, pentru ca noi nu am avut un grad de chimizare atat de ridicat, cum a avut de exemplu Olanda intr-o perioada. Daca vreti sa fac o consideratie personala, procesul de inverzire (greening) pe care l-a imbratisat Comisia Europeana a plecat exact de la aceste tari, care, intr-o anumita perioada, au fortat foarte mult cresterea productiei printr-un grad mare de chimizare. Romania, poate ar fi vrut, dar din pacate nu a avut resursele necesare sa investeasca atat de mult in chimizare. Astazi, avem solul cel mai pregatit si adaptat pentru culturile bio, cat si pentru zootehnie in regim ecologic, in contextul in care avem peste 4 milioane si ceva de hectare de pajisti permanente”, a declarat ministrul Agriculturii, in cadrul unei conferinte organizate de Camera de Comert Italiana pentru Romania.
Cea mai mare pondere a culturilor ecologice din 2014 au avut-o cerealele (circa 102.393 ha), fiind urmate de culturile permanente de pasuni si fanete (95.720 ha), culturi industriale (54.530 ha), plante recoltate verzi (13.544 ha), vita de vie (9.531 ha), teren necultivat (9.058 ha), leguminoase uscate si proteginoase (2.311 ha), legume (2.041 ha), plante tuberculifere si radacinoase (628 ha), alte culturi (59 ha), conform datelor oferite de MADR, la solicitarea StiriAgricole.ro.
Din punct de vedere al judetelor care au cele mai mari suprafete agricole cultivate in regim ecologic se remarca Tulcea, aceasta avand anul trecut o suprafata cultivata in sistem ecologic de 49.458 de hectare, pe locul doi fiind Timis (19.455 ha), iar pe locul trei – Suceava (16.567 ha).