Daniel Constantin: Eliminarea cotelor de lapte poate fi o amenințare pentru producătorii români

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vicepremierul Daniel Constantin, a declarat, joi, la Sibiu, că dispariţia din 15 aprilie 2015 a cotei de lapte ar putea să reprezinte o ameninţare, motiv pentru care a crescut de anul acesta subvenţia pe cap de animal.

„Ar putea reprezenta o ameninţare şi ne pregătim pentru acel moment (dispariţia cotei de lapte – n.r.). Din acest motiv am schimbat în acest an modalitatea de subvenţionare. Dacă anul trecut crescătorii de bovine aveau la dispoziţie un sprijin unitar pe cap de animal, din 2014 am schimbat şi pe lângă acest sprijin unitar avem şi un sprijin pentru cei care raportează producţia de lapte. În acest fel vedem că sunt stimulaţi să producă mai mult. Anul trecut ajutorul era de 500 de lei pe cap (de animal – n.r.), anul acesta este între 730 şi 1.300 de lei pe cap, stimulativ pentru cei care vor să îşi crească efectivele şi producţia de lapte”, a răspuns ministrul la întrebarea dacă dispariţia în 2015 a cotei de lapte reprezintă o ameninţare, transmite Agerpres.

Ministrul Agriculturii mizează pe o creştere a producţiei autohtone de lapte prin investiţii în zona de genetică.

„S-a investit foarte mult în ceea ce înseamnă aparatură, tehnologie, pentru a reduce costul de producţie şi în egală măsură s-a investit foarte mult şi se va investi şi mai mult în perioada următoare, în zona de genetică, astfel încât să creştem productivitatea şi pe cap (de animal – n.r.), dar să scădem costul de producţie prin folosirea unei tehnologii avansate”, a spus ministrul Agriculturii.

Începând cu aprilie 2015, potrivit Directivei Europene, se va desfiinţa cota la lapte în exporturile intracomunitare.  La 31 decembrie 2013 a expirat perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă.

În aceste condiţii, de la 1 ianuarie 2014, micii fermieri trebuie să deţină un buletin de analiză cu normele de calitate a laptelui pentru a putea ieşi pe piaţă.

Anul trecut, Guvernul a decis să acorde un sprijin financiar, sub forma unui ajutor de minimis, pentru sprijinirea crescătorilor de animale care deţin până la cinci vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei, în vederea achiziţionării unor tancuri de răcire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1.000 litri/comună, pentru asigurarea livrării laptelui materie primă spre procesare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE