Cum puteti accesa mai usor fonduri europene pentru ferme mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a inclus o serie de modificari in Ghidul solicitantului pentru submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” din cadrul PNDR 2020, ca urmare a observatiilor si a propunerilor primite in perioada de consultare publica.

Aceste noutati fata de versiunile anterioare faciliteaza in sesiunea din 2017 depunerea de proiecte de catre mai multi solicitanti, dar si accelereaza derularea acestor investitii.

Alocarea financiara, stabilita pentru fermele mici, in sesiunea 2017, este de 100 milioane de euro, din care pentru pentru zona normala sunt disponibile fonduri in valoare de 79 milioane de euro, iar zonei montane ii revin 21 de milioane de euro. De asemenea, solicitantii din arealul ITI – Delta Dunarii au la dispozitie fonduri in valoare de 5 milioane de euro.

„Pentru mine, ca director general al AFIR, este o permanenta preocupare simplificarea intregului proces de accesare a fondurilor europene, astfel incât sa oferim tuturor celor interesati posibilitatea de a-si finanta investitia prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Chiar daca vorbim de exploatatii cu dimensiunea economica mica, potentialul acestora nu trebuie subestimat. Aceste ferme pot deveni in câtiva ani competitive si astfel pot contribui direct la dezvoltarea economica a satului românesc,” a declarat Adrian-Ionut CHESNOIU, directorul general al Agentiei.

O modificare esentiala vizeaza dimensiunea economica a fermei eligibila pentru finantare, care s-a diminuat de la 8.000 S.O. la 4.000 – 11.999 € S.O. Modificarea dimensiunii economice a fermei permite si celor care au exploatatii mai mici sa solicite si sa obtina finantare.

Sprijinul acordat pentru dezvoltarea fermelor mici este 100% nerambursabil si este in valoare de 15.000 de euro.

Incepand cu acesta sesiune, depunerea Cererilor de finantare pentru sM 6.3 se realizeaza on-line pe pagina oficiala de internet a Agentiei, www.afir.info. Aceasta modalitate de depunere a proiectelor vine in sprijinul solicitantilor care nu mai sunt nevoiti sa mearga la sediul Oficiilor Judetene din tara sa depuna intreg Dosarul cererii de finantare.

Totodata, in cazul in care, in sistemul electronic al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) nu se pot vizualiza inregistrarile efectuate de solicitant in timpul campaniei de depunere a cererilor unice de plata, acesta poate depune o adeverinta din care
sa reiasa toate datele necesare indeplinirii conditiilor eligibilitate si de selectie aferente sM 6.3, care implica inscrieri la APIA.

Sesiunea din 2017 este deschisa in perioada 3 mai, ora 09:00 – 31 iulie, ora 17:00 sau pâna la epuizarea fondurilor disponibile. Cererile de finantare trebuie intocmite conform Ghidului solicitantului si a ultimelor versiuni de documente disponibile gratuit pe pagina de internet a AFIR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE