Cum te pregatesti de infiintarea unei culturi pe o parcela mica de teren

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru o persoana care tocmai s-a mutat la tara de la oras sau care detine o mica parcela de teren pe care isi doreste sa o valorifice, infiintarea unei mici afaceri agricole poate reprezenta o idee atractiva.

Cu o mica analiza  a solului  si dupa identificarea plantelor ce pot fi cultivate, orice incepator poate sa porneasca o cultura care sa se poata dovedi un real succes.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre lucrurile de care trebuie sa tii cont atunci cand infiintezi o cultura pe un teren de mici dimensiuni astfel incat sa ai un inceput de succes:

Acces la apa sau un sistem de irigare

Seceta afecteaza tot mai multe culturi agricole, asa ca este necesar sa iei masuri si sa-ti procuri un sistem de irigare performant.  In primul rand, va trebui sa identifici o sursa de apa aflata in apropierea terenului tau, care poate fi un rau, un canal de irigare sau un izvor subteran.

In continuare, este nevoie sa alegi o metoda prin care sa pompezi apa de la sursa, iar aici ai doua optiuni: electropompa, daca dispui de o sursa de energie electrica in vecinatatea sursei de apa sau motopompa daca nu.

In ceea ce priveste sistemul de irigare folosit, iti recomandam sa alegi un sistem de irigare prin picurare, care este mult mai usor de instalat si mult mai economic, fiind potrivit atat pentru horticulura cat si pentru legumicultura.

Utilaje performante

In zilele noastre, performanta in agricultura este aproape imposibil de atins cu munca manuala sau cu utilaje vechi, care au nevoie constanta de lucrari de mentenanta si consuma o cantitate uriasa de combustibil. Pentru a porni cu dreptul in afacerea ta agricola este necesar sa-ti procuri o serie de utilaje agricole performante, care desi costisitoare, isi vor amortiza rapid costul.

In mod normal, daca infiintezi o cultura conventionala precum una de grau sau de porumb si iti doresti sa te extinzi cu suprafata in urmatorii ani, vei avea nevoie de cultivator, combinator, plug, grapa si semanatoare. Totusi, in cazul in care nu ai posibilitatea de a face toate aceste achizitii deodata, poti incepe prin a alege un motocultor, care sa te ajute cu lucrarile de baza. Tot in aceasta etapa poti sa te gandesti la principalele echipamente care iti vor fi de folos si pentru activitatile de zi cu zi din gospodarie si sa alegi un model de drujba.

Locuri pentru depozitarea productiei

Pentru ca trebuie sa gandesti in viitor si sa accepti faptul ca va putea trece timp pana cand iti vei putea valorifica productia obtinuta, este necesar sa investesti si in spatii de depozitate, in special daca iti doresti sa infiintezi o cultura de cereale.

Daca te astepti la o productie mare si nu detii un spatiu de stocare dedicat, este necesar sa-ti achizitionezi un siloz, care va asigura depozitarea in siguranta a cerealelor tale, fara a le cauza acestora deprecierea.

Un sistem eficient de protectie a plantelor

Pentru o protectie optima a plantelor, impotriva numeroaselor boli care le-ar putea afecta, este recomandata si folosirea de fungicide.

Fungicidele sistemice sunt produse intens folosite in agricultura de precizie, datorita multiplelor beneficii pe care le ofera. Acestea sunt considerate superioare fungicidelor de contact, in special datorita faptului ca gradul de protectie pe care il ofera nu este limitat la suprafata plantei. De asemenea, un alt avantaj este dat de modul lor de actiune, care presupune patrunderea in tesutul plantei, pentru a asigura o protectie de lunga durata.

Cu toate ca si in cazul acestor fungicide, eficienta lor este dependenta de lipsa precipitatiilor, in perioada imediat urmatoare aplicarii lor, odata ce acestea patrund in tesutul plantelor, vor garanta protectia intregii culturi, indiferent de conditiile meteo ulterioare. Mai mult, fungicidele sistemice sunt eficiente si pentru eliminarea bolilor care au atacat deja planta.

Avand in vedere ca o eventuala contaminare, la o cultura de cereale, se poate transmite si de la un an la altul, fungicidele sistemice reprezinta o buna solutie pentru combaterea agentilor patogeni ce raman in sol sau in resturile vegetale ramase, chiar si in timpul de repaus vegetativ.

In ceea ce priveste dezavantajele fungicidelor sistemice, principalul este dat de modul in care un astfel de produs este folosit. In cazul in care, din diferite motive, se decide aplicarea unui fungicid sistemic de mai mult de trei ori, intr-un sezon, poate aparea fenomenul de rezistenta la fungicide a bolilor, care va face inutil orice tratament ulterior si va mari vulnerabilitatea plantelor la eventuale contaminari cu agenti patogeni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE