Una dintre cele mai de temut buruieni din intreaga lume, costreiul, invadeaza anual culturile din Romania, reducand productiile agricole. Se inmulteste rapid si genereaza un numar mare de seminte, ceea ce face ca aceasta buruiana sa fie dificil de combatut.
Din cauza inmultirii prin rizomi, costreiul produce pagube foarte mari, iar daca nu este combatuta, aceasta buruiana poate face solul inutilizabil pentru agricultura. Afla care sunt particularitatile costreiului si descopera 3 aspecte de care sa tii cont, pentru a combate eficient Sorghum halepense.
Cum iti protejezi eficient cultura fata de costrei
Pentru a combate eficient costreiul, in primul rand, trebuie sa-i cunoastem si sa-i intelegem particularitatile. Buruiana graminee perena, costreiul se dezvolta bine in aproape orice conditii de clima, pe toate tipurile de sol. Prefera zonele calduroase si solurile usoare si aluviale. Planta daunatoare, monocotiledonata, costreiul se intalneste in majoritatea culturilor din Romania. Odata instalat in cultura, costreiul este foarte greu de combatut, producand 2000-5000 de seminte pe planta. Daca agricultorii nu ofera suficienta atentie combaterii costreiului, el se dezvolta nestingherit, raspandindu-se pe hectare intregi. Culturile de porumb,, floarea-soarelui, soia, sfecla de zahar, cartof, mazare, naut pot fi extrem de afectate din cauza costreiului. Adoptarea unui sistem de management eficient al buruienilor, prin utilizarea de erbicide cu eficacitate maximă si spectru larg de combatere, constituie cea mai buna solutie pentru reducerea pagubelor produse de costrei. Folosirea unor erbicide sistemice, ca Stratos® Ultra sau Rekord Max, in functie de planta cultivata, reprezinta o solutie viabila pentru curatarea culturilor. Preventia este prima metoda de combatere a costreiului, insa, pentru asigurarea unui management eficient de control al acestei buruieni, pe langa erbicidare, este important sa se respecte:
- Masurile agrotehnice;
- Rotatia culturii
- Combaterea mecanica;
Costreiul, o provocare majora pentru agricultori
Avand un impact devastator asupra culturilor agricole, costreiul concureaza puternic plantele de cultura, care nu se mai pot dezvolta corespunator. Tulpina plantei poate ajunge pana la 2 metri inaltime, umbrind plantele de cultura. Costreiul este gazda perfecta pentru numeroase insecte si agenti patogeni, provocand pierderi de 50% pana la 100%, mai ales daca, pe langa costrei, in cultura se mai dezvolta si alte buruieni dicotiledonate, ca musetelul. Din cauza agresivitatii sale ca buruiana in culturile agricole, S. halepense este considerata o planta de carantina in numeroase regiuni ale lumii: SUA, Canada, Australia, Europa.
Semintele de costrei rezista in sol timp de 5, pana la 7 ani, iar dispersarea lor se face cu usurinta, prin apa sau utilaje agricole. Costreiul produce compusi alelopatici care inhiba dezvoltarea si cresterea plantelor de cultura. Costreiul iubeste caldura si se dezvolta bine in zone secetoase si in medii calde si aride. Din cauza modificarilor climatice, costreiul se poate dezvolta si in zone in care pana acum era rar intalnit.
Considerata o buruiana greu de controlat, costreiul poate afecta semnificativ randamentele de productie ale plantelor de cultura. Concurenta acerba pe care o face plantelor provoaca pagube majore culturilor agricole. Poate compromite culturile chiar si 100%, cum este cazul culturii de soia sau de porumb. Monitorizarea, controlul si combaterea costreiului pot salva productia de 3-4t/ha la porumb si de 1-2 t/ha la soia. Daca recoltatul cerealelor se va face tarziu, costreiul poate sa apara ca imburuienare tarzie, ingreunand functionarea combinelor. In unele cazuri, poate reduce recolta de grau cu 1000-1500 kg/ha, mai ales daca, pe langa costrei, mai apar si alte specii de buruieni, precum Matricaria chamomilla.
Particularitatile plantelor cultivate
In lipsa unor masuri eficiente de combatere a costreiului, potentialul culturilor cultivate se poate reduce cu 50%, efectele fiind dezastruoase, pentru fermieri. Costreiul apare frecvent in culturile de porumb, floarea-soarelui, soia. Din cauza faptului ca se inmulteste rapid si isi face aparitia in orice zona agricola, costreiul este greu de controlat si in culturile de cartofi, mazare, naut sau sfecla de zahar. Respectarea tehnologiei de productie pentru fiecare specie in parte si aplicarea masurilor fitotehnice sunt esentiale pentru protectia eficienta a culturilor.
Sursa foto: shutterstock.com