Cea mai vândută marfă din lume, după petrol

Facebook
Twitter

Asociația Română a Cafelei (ARC) a lansat ieri, pentru buna informare a consumatorilor români, site-ul www.desprecafea.ro, care conține informații despre obiectivele asociației și membrii acesteia, istoria cafelei, tipurile de cafea, modul de prelucrare, rețete de băuturi și dulciuri pe bază de cafea, studii legate de beneficiile consumului acesteia.

Cafeaua a început să fie consumată în secolul al XV-lea în Arabia. Comercianții venețieni au adus cafeaua în Europa în secolul al XVII-lea, unde a devenit curând foarte populară. Astăzi, cafeaua, un produs 100% natural, este una dintre băuturile cele mai apreciate de milioane de oameni din întreaga lume. O serie de studii demonstrează faptul că un consum moderat de cafea este sigur și poate avea anumite efecte pozitive pentru sănătate, fiind o sursă naturală de hidratare și antioxidanți, îmbunătățind performanța fizică și psihică.

În România, consumul de cafea este încă scăzut față de multe alte țări din lume. În Austria consumul este de 7,96 kg pe cap de locuitor, în Germania de 6,95 kg, iar în România de 2,3 kg pe cap de locuitor pe an. În estul Europei, consumul este mai mare decât la noi. În Polonia, consumul anual pe cap de locuitor este de 3,19 kg, iar în Bulgaria este de 2,9 kg3. Potrivit www.qz.com1, care a preluat date Euromonitor, consumul de cești de cafea per cap de locuitor în România ne se situează pe locul 30 la nivel mondial, cu 0,5 cești pe zi, în fruntea clasamentului găsindu-se Olanda, cu 2,4 cești pe zi, Finlanda, cu 1,8 cești pe zi și Suedia, cu 1,3 cești pe zi.

Deși nu este un produs de lux, în România încă se mai aplică acciza la produsele de cafea, care, alături de creșterea la nivel global al prețului cafelei, ca materie primă, sau de evaziunea fiscală asociată acestui produs, pot fi factori care contribuie la meșinerea consumului de cafea pe cap de locuitor la o cotă atât de redusă, față de celelalte țări din Uniunea Europeană și din lume, potrivit reprezentanților ARC.

Dinamica producției mondiale a cafelei este, în general, caracterizata printr-o instabilitate considerabilă, o producție mare, într-un an, poate fi urmată adesea de o recoltă mică în alt an. De-a lungul ultimilor 50 de ani, a existat o creștere constantă în producția mondială, intercalată cu scăderi periodice. Consumul mondial de cafea a crescut cu o rată medie anuală de 1,9% în ultimii 50 ani, de la 57,9 milioane de saci în 1964 la 142 milioane de saci în 2012. Această rată de creștere s-a accelerat din 1990 la 2,1%, și la 2,4% din 2000.

Piețele tradiționale importatoare, cum ar fi Japonia, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au reprezentat istoric cea mai mare parte a cererii de cafea la nivel mondial. Cu toate acestea, în ultimii ani, cererea în țările producătoare de cafea și piețele emergente a crescut, contribuind astfel în mod semnificativ la creșterea consumului total de cafea.

Cafeaua se cultivă pe o rază de 1.000 de mile în jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului în Nord, până la Tropicul Capricornului în Sud. Arborele de cafea crește în peste 50 de țări din întreaga lume. Cafeaua este cea mai vândută marfă din lume, după petrol. Principalele țări furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia și Vietnam.

Exista două tipuri de boabe de cafea ce sunt folosite la prepararea cafelei – Robusta și Arabica. Robusta are condiții propice de creștere la altitudini mai joase, în timp ce Arabica este adaptată altitudinilor mai mari.

Înființată în martie 2001, Asociația Română a Cafelei promovează interesele comerciale și economice ale industriei cafelei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE